Denimjakker – hvad signalere vi?

Denim jakke - cowboyjakker - hvad passer den bedst sammen med - find din stil- blå - knapper

Hvad siger du? Denimjakker eller cowboyjakker. Det er forskelligt fra person til person, om jakken stadig bliver defineret med en cowboy eller ej. Det er jakken, som aldrig går af mode, men alligevel aldrig har været det største high-end. Den har haft en af de største mode levetider, og som alligevel har udviklet signaler igennem tiden, men hvad gemmer den blå berømte denimjakke egentlig på? Hvad tilbyder den, og hvad udstråler vi, når vi vælger at stikke armene ind i ærmerne.

Før i tiden var den..

Denimjakken er i dag med os over alt til hverdag og endda også til fest. Lige fra at være street og have den på udover en hoodie til at være klassisk og benytte den til kjoler og endda til konfirmationer. Jakken findes både med farver, slideffekter, huller, frynser eller hætte. Der er faktisk ikke noget, en denimjakke ikke har været pyntet med. Men hvor stammer det hele så fra?

Jakken blev inspireret cirka ti år efter et par jeans blev introduceret, der blev udviklet af selve Levi Straus omkring 1800-tallet. Jakken blev hurtigt cowboyernes jakke og var derfor ikke synlig populær før 1970’erne. Da det var starten på at finde sin egen personlige stil, og det blev denimjakkens helt store gennembrud. Et udtryk amerikanerne brugte meget for det casuelle look var “Canadisk Smoking”. Og hvad betyder det så? Jo det betyder, hvis du har sammensat en denimjakke på overdelen og et par jeans på underdelen som et fuldt ud denim suit. Så hvis du er til all-over denim vil du udstråle som en del af den canadiske mangfoldighed.

Google og denimjakker?

Som mange nok allerede ved, kan denimjakken sættes sammen med alles personlige stil med hjælp fra alle de forskellige form for farver, kraver, huller, frynser, mærker etc. som jakken har udviklet sig til igennem tiden. Men noget af det nyere accessories til jakken overgår alt det førnævnte. Google har trådt ud af sin komfortzone, der sammen med Levis har udviklet en lille teknologisk rem i venstre ærme på denimjakken, der kan kontrollere din mobil blot bare ved at løfte din arm. Du vil kunne svare på din mors opkald, skifte og sætte din favorit musik på pause og se dine sms’er. Alt sammen hvor der egentlig bare bæres rundt på en “almindelig denimjakke”.

Udtryk for mange ting

Marloro manden eller Marloro cowboyen som mange kender ham for var altid klædt i en denimjakke, og som kunne få filterede cigaretter til at virke maskulin. I mange år stod han model for Marloro i forskellige reklamer uden at ryge en eneste smøg selv.

På Hollywoods store scener blev denimjakken også berømt på en helt specielt måde. Her optrådte den langt fra som en gentleman, men mere som en rebel. Hvis du kørte på motorcykel, var kriminel eller en person der skulle overdrage en trist besked, var det næsten altid stensikkert, at de bar en denimjakke.

Hvilket signal sender jeg, med den måde jakken sidder på?

Vi kan alle være enige om, bærer du en denimjakke er det for at gøre dit look mere dress-down.

Nede omkring armene, så dine skuldre er frie – giver et mere sexet look, det er ofte piger, der eksperimenter med denne stil.

Over skulderen – det giver et mere klassisk look, hvor du vil udstråle; “jeg har styr på tingene.”

Ærmerne bindes ved brystet fra ryggen af – mange unge viser dette look, da jakken nemt kan opbevares, hvis man kommer til at svede, samtidigt med giver det et street og afslappet look. Som moden indikere i dag.

Underdel

Chino – Hvis du ikke er til denim fra top til tå er chino et godt bud. Der både udstråler formel stil, men også afslappet. Der findes et hav af forskellige farver, så det vil ikke være umuligt at kunne finde en lige efter ens smag.

Bredde bukser – her kan du personalisere dit eget look med en denimjakke. Der kan udforskes med nitter, frynser, destroyed effekter og meget mere. Da bredde bukser giver et mere minimalistisk look, er der plads til at vende stilen til det lidt mere street, poppet eller formelle.

Med sorte jeans neddæmper der en ro, og selvom farvenuancerne kan være forskellige fx blå-sort, kan det være godt at have denim fra top til tå. Det giver et formel udtryk, og samtidigt kan du prøve lidt af med farverne under denimjakken.

Med sweatpants kan denimjakken give lidt struktur til look’et. Dog ses det ikke særlig ofte. Da “Tesco smokingen” er blevet mere og mere populært. Hvor både overdel og underdel er af sweat. I det her sæt er det en fordel at holde denimjakken afslappet og ikke for mange effekter. Da det forstyrer sættet.

Overdel

En hvid t-shirt er en basisting, og det har næsten alle. Det er et rigtig sommerlook, der både kan passe til de mørke og lyse jakker. Det kan både være afslappet, men samtidigt er det et sæt, der ville kunne bruges til en hyggelig havefest. Det kan redde mange tøjkriser.

Skjorte, slips og kjole er ofte benyttet til konfirmationer. Hvis du i dagligdagen ikke bryder dig om at være fin. Men mere er til det sporty og uformelle look, er det her en denimjakke kan være med til at neddæmpe det ellers formelle look. Det er meget morderne, og det ser godt ud.

Hættetrøje er et oplagt valg med en denimjakke. Især i de lidt koldere måneder. De er begge neddæmpet og er et perfekt sæt til gå-en-tur eller weekend-hygge. Undgå for mange farver og hold i hver fald en af dem i en neutral farve. Snig dig gerne udenom store logoer og tryk. Udtrykket vil give et street og sporty look.

Hvad så med jakken nu?

Denimjakken har helt klart ændret signaler gennem tiden fra at være western til skurk til popkultur til arbejderklassen til at være alles ejendel. Da moden er blevet mere casual, hvor jakken passer perfekt ind. Dog kunne vi ikke forstille os, at advokaten tog den på, når han trak i arbejdstøjet. Selvom der ofte er tilføjet noget på jakken, farver, hætte, lapper etc. vil designet og denimstoffet være det samme i en relativ lignede stil. Så smid aldrig din jakke ud. Den viser du er afslappet med en tjekket stil, og du kan være 100 % sikker på, at den aldrig vil gå af mode. Hos Teenstyle har vi selvfølgelig også denimjakker i forskellige stilarter. Se vores udvalg af denimjakker her:

Skrevet af umame d. 26-05-2020 i Tøj & mode