Elsk dig selv!

Elsk dig selv - hvil i dig selv - lær hvordan du kan elske dig selv og din krop

Du ligger i din seng, har haft en alt for lang dag. Du er træt, uoplagt og har lige tømt chipsposen. Du scroller gennem din Instagram, det ene perfekte, sunde og talentfulde billede efter det andet. Psykisk ligger du egentlig bare, og slår dig selv i hovedet, over at du ikke kan det som “alle” andre kan.

Unge i dag er blevet ufattelig gode til at måle sig med alt det perfekte, de ser på medierne. Du kender sikkert til, at du ser noget og tænker, at du selv kan udrette det samme. Du kaster dig ud i det, men ender alligevel op med skuffelse, fordi dit ambitionsniveau var for højt, og nu står du så igen med følelsen af total fiasko og talentløshed.

Du lever, som mange andre unge i dag, i en verden og i et samfund, hvor du føler, at du er nødt til at præstere for ikke at skuffe. Desværre, er det for mange af os unge, blevet sådan at vi ikke engang føler en sejr, når vi så endelig kan præstere.

Overvej, hvis du kunne give slip på det hele, bare sige fuck det og komme videre. Ikke hænge dig i alle de ligegyldige ting, du føler, du skal leve op til, men istedet bare kan fokusere på alt det, du virkelig elsker – og som du er for vild til?

Prøv engang at forestil dig det – drømmescenarie, ikk’? Det er faktisk ikke umuligt. Det kræver vilje og styrke, men det er muligt!

Hele verden ramler

Du kender nok til, at alt bare føles som om, at hele verden er imod dig. Dine forældre siger til dig, at du skal slappe lidt af, med alt dit teenagehysteri.
Det er ikke ligefrem det citat, der gør dig mindre irriteret. Måske er du bare teenagefrustreret, eller også er det faktisk fordi, din krop har brug for at komme ud med nogle følelser? Mange – især unge, gemmer deres følelser væk, fordi vi begynder at lære, hvordan livet ikke kun er sjov og ballade.

Skriv det ned!

Når du føler, at hele verden ramler. Tag en dyb indånding. Sæt dig ned. Istedet for at blive ked af det, vred eller sur, så find en notesbog frem og skriv. Skriv hvad du føler, skriv hvad der frustrerer dig, skriv ned hvad der sker indeni dig. Ved at gøre det, får du sat nogle ord på dine følelser. Det giver også din krop og hjerne lov at forstå og ændre, så du ikke får samme udbrud igen.

Positivitet er vejen frem!

Det hele kan virke uoverskueligt! Der skal konstant tages valg, og selv det, kan være svært. Føler du, du har valgt forkert, kan det starte alle frustrationerne på ny. Træk igen vejret. Prøv at få det bedste ud af det valg, du har taget. Vi vil, nærmest, hver dag møde modstand – sådan er livet, men istedet for at blive vred, bør du nok acceptere, og igen, mon ikke der kan blive et eller andet godt ud af det?

Hold hjerne og krop i balance

Kroppen fungerer ikke, hvis ikke der er styr på psyken også – og omvendt. Udover at tænke positivt, skal kroppen føle ligesådan .

Giv dig tid

Du kan nok relatere til den stressede hverdag, mange kender! Du ved, tidligt op, i skole, på arbejde, til fritidsaktiviteter, aftensmad og lektier kan sagtens ordnes samtidig, et hurtigt bad og så på hovedet i seng.
Det scenarie er grunden til, at flere og flere unge bliver ramt af stress. Vi er dårlige til at vælge ting fra, og der er blevet så mange flere muligheder. Dog er det jo stadig vigtigt, at du passer på dig selv, og at du lige stopper op engang imellem. Indfør for eksempel, at du en gang om dagen, bruger 20 minutter bare på dig. Det kan være, du bare kan ligge på din seng, tage et langt bad, høre en podcast eller læse en bog. Det giver både din krop og din hjerne et break fra stress og jag, og i sidste ende, er det netop det, der gør en kæmpe forskel i forhold til dit eget velbefindende.

3-2-1-SMIL

Efterhånden er positivitet nævnt et par gange. Men det er også en simpel og enormt effektiv måde til at elske dig selv. Du går en tur på gaden, på din tur ser du en reklameplakat. Plakaten reklamerer et bestemt produkt, og reklameteksten er den mest platte farjoke. Du har nu to valgmuligheder
1. “Hold kæft hvor åndsvagt”
2. Siger ingenting, du trækker bare på smilebåndet

Vælger du nummer 2., har du allerede formået at tænke en positiv tanke – det er slet ikke så svært.

Enten/eller

Enten elsker du dig selv, eller også hader du dig selv. Den tanke kender du sikkert også! Følelsen af, at der ikke findes noget midt i mellem. Men øv dig! Prøv. Dræb ideen om, at du kun kan elske eller hade. “Elske” er et okay ordvalg, men prøv at skifte “hade” ud med “men”, det lyder måske dumt, men det kan faktisk ændre din kropsopfattelse på længere sigt.

Mål er ikke at drømme

“Jeg vil tabe mig 10 kilo inden for 2 måneder”, “Jeg vil rejse jorden rundt på 14 dage” eller “Jeg vil være en kendt influencer om 3 måneder”. Du kender sikkert til tanken om, at drømme sig ind i et scenarie, man brændende ønsker skal gå i opfyldelse. Det er godt at drømme, godt at drømme stort, men pas på du ikke forveksler drømme med mål. Du har måske en drøm om at tabe dig 10 kilo, men i realiteten er det egentlig kun realistisk, at dit mål er at tabe dig 5 kilo. Du ved det nok inderst inde godt, så sæt mål istedet for store drømme – mål er ofte tættere på end drømmene.

Vigtigst af alt – om du drømmer eller sætter mål, så husk at leve. Du går måske med målet om, at leve sundt og har så meget fokus på det, at du glemmer at sætte pris på alt det andet fantastiske, du faktisk har opnået! Du ved ikke, om du er her imorgen. Så nyd det, mens du har muligheden.

Tak!

Har du nogensinde tænkt på, hvor meget din krop skal holde til i løbet af livet? Fysisk, skal den fragte dig rundt fra A til B. Den skal være stærk til at kunne holde dig igang, samtidig har du en psyke, der skal holde til og bearbejde alle de indtryk, du får i løbet af en dag!

Kroppen er en ret imponerende maskine, enig? Tillad dig lige at bruge bare 5 minutter, hver aften, til bare at slappe af og tænke på, hvad du har opnået i dag, hvad din krop, igen i dag, har skulle klare, og hvor meget din hjerne har taget stilling til.
Det er da kun til at blive glad over – pas på din krop, din hjerne og dig selv; Det er ihvertfald den bedste måde at blive glad, tilfreds og selvsikker.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 22-04-2020 i Personlige indlæg, Tweens og teens