Et år med fællesskab og udvikling

Hvilke forventninger kan jeg have på en efterskole

Du skal måske til eksamen til sommer, dine lærere forklarer og fortæller om, hvordan eksamen skal foregå. Engang imellem bliver du måske spurgt om “Hvad er dine planer så efter folkeskolen?”
Efter folkeskolen, er der jo ikke bare en ny klasse, du skal starte i. Der er et hav af muligheder for, hvad du kan efter folkeskolen. Hvis du er i tvivl, kan et bud måske være efterskole.

Hvad er efterskole helt præcist?

I årgang 19/20 startede mere end 21.000 elever på efterskole i 10. klasse. Alle startede med samme mængde sommerfugle i maven: “Hvad indebærer det her?”, “Får jeg venner?”, “Kan jeg holde til at være hjemmefra et helt år?”. Der kan være mange problemstillinger og frustrationer. Men det kræver mest af alt, at du har et åbent sind og er villig til at give det en chance.

Det kan være svært at have et åbent sind til noget, du ikke ved, hvad er.
Et år på efterskole vil sige, at du starter på en skole, hvor undervisningen kan sammenlignes lidt, med den undervisning du er vant til fra folkeskolen. Forskellen fra folkeskolen er, at på en efterskole skal du bo på skolen, det år du går der. Det er lidt som at flytte hjemmefra.

På efterskolen får du oftest 2-3 roomies; altså værelseskammerater. Det er forskelligt fra efterskole til efterskole, om der kan byttes roomies i løbet af året. Mens du er på efterskolen, får du oftest nogle “tjanser”, som skal lære dig at tage ansvar. På den måde kan du også få følelsen af det ansvar, som ligger ved at flytte hjemmefra. Udover at tage ansvar, indebærer et efterskoleår også, at du kan tælle til 10. Der bor mange unge mennesker sammen, og alle har oftest hver sine måde at gøre tingene på. Derfor handler et efterskoleår også om, at være stræk psykisk. Det kan være en udfordring, men for de fleste, er det et af deres livs bedste udfordringer.

Det bedste ved efterskolen

“Efterskole” som ord lyder det måske ikke som et af de mest interessante ord. Men det må du ikke tage fejl af, for de fleste er det et af livets fedeste oplevelser. Du får lov at stå på egne ben, og opleve nye sider af dig selv.

De fleste kommer på en efterskole, hvor de kender så få som muligt. Det er især et godt råd, at få med på vejen. Ved at komme på en efterskole, hvor du på forhånd kender færrest mulig, har du også muligheden for at starte på en frisk. Når du kommer fra folkeskolen, hvor du oftest har gået med de samme mennesker og klasse i alle 10 år, bliver du også ofte “stemplet” som en bestemt type eller person. Når du tager på efterskole, kan du starte på en frisk, og lade folk møde dig som den person, du selv ønsker at være.

På efterskole er det nødvendigt at stå på egne ben, lære og fejle – og det er noget alle kommer igennem på et eller andet tidspunkt, mens man er afsted. Men det er også det, der lærer dig at tage ansvar.

Udover, at du lære at tage ansvar både overfor dig selv og overfor de mennesker, du omgås, får du også helt specielle venskaber – venskaber for livet. De venskaber der opnås på efterskolen, føles som venskaber du ville have haft hele livet. De mennesker, du møder på efterskolen, er mennesker du går tæt op ad et helt år, både i medgang og modgang.

Det svære ved efterskolen

Lige så fedt som efterskole lyder, lige så hårdt kan det også være. Som sagt, så er det et helt år, hvor du skal bo sammen med mennesker, du ikke selv vælger, så på den måde er der både gode og dårlige tider. For det er ikke altid sjovt at bo klods op og ned af mennesker, du måske ikke rigtig fungerer så godt med.

Hjemve, kan også være en kæmpe udfordring, som de fleste – både piger og drenge oplever, mens de er afsted. Du har stort set altid mulighed for at tage hjem fra efterskolen i weekenderne. Men husk på, de fleste kan relatere til hjemve, så snak med dine venner og veninder om det – det kan jo være, de har et godt råd, som de selv bruger, når de synes, det hele bliver for meget.

Efterskoletilbud – 8. og 9. klasse

Mange tager på efterskole i 10. klasse, for at få et “fri”år, hvor der kan fokuseres på det sociale fremfor skole, præstation og at være faglig dygtig. På nogle efterskoler er eksamen slet ikke en mulighed i 10. klasse. Så lider du af eksamensangst, er det måske en mulighed for dig.
Derudover, kan man selvfølgelig også tage på efterskole i 9. klasse; det er ihvertfald en mulighed på de fleste efterskoler. Her skal der dog stadig gennemføres en almindelig 9. klasses afgangseksamen, så derfor er undervisningen lidt vigtigere at fokusere på, da du ikke vil have tidligere karakterblade.

Er du ordblind eller har andre udfordringer, enten i skolen eller derhjemme, er der også efterskoler med klasser helt ned til 8. klasse.

Summa summarum; er du frisk på en af dine livs sjoveste udfordringer, er efterskole helt sikkert noget for dig!

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 16-03-2020 i Skoleliv, Tweens og teens