Gulddrengen er genopstået med et budskab om, at vi skal købe mere økologisk.

Malte Ebert og hans uvidende og selvhøjtidelige alterego Gulddrengen optræder sammen i en ny musikvideo, med navnet Stop nu. 
Malte (Gulddrengen) er opvokset i en familie hvor de altid har snakket meget om miljøet og passet på det ved at købe økologisk. Det lå ham derfor nært, at være med til at støtte op om dette formål.  Danskerne er så priviligeret at have noget af verdens bedste og reneste grundvand. Malte Ebert og Økologisk Landsforening’s budskab går ud på, at der skal købes meget mere økologisk, så pesticidforbruget ikke får større påvirkning på det danske drikkevand. Det er rigtig godt at nogle sætter fokus på sådanne problemer, for vi er afhængige af, at vores miljø har det godt. Mindst lige så vigtigt er det, at der er mange generationer efter os, som forhåbentligt skal leve i en verden med lige så gode vilkår, som vi har i dag.

Ligeledes kan man tænke over hvordan det tøj man køber er produceret, og om det har været med til at skade miljøet mere eller mindre end andet tøj. Der bliver primært fremstillet tøj i udlandet, men det har stor betydning globalt. Det kan godt være lidt svære at forholde sig til noget, når man hverken kan se eller mærke det. Men det vil komme en dag, for vi lever trods alt på den samme klode. Nogle tekstiler skader naturen mere end andre. Dette gælder blandt andet bomuld, som både bliver dyrket konventionelt og økologisk. Ligesom med fødevare, er der nogle der går meget op i at købe økologisk tøj og andre der ikke gør. Hvis man ikke har taget stilling til om man vil købe økologisk tøj eller ej, har man måske heller ikke sat sig så meget ind i hvilken forskel det gør. Det kan man blive lidt klogere på her.

Fra plante til tekstil
Bomuld kommer fra en plante, som bliver dyrket flere steder i verden. Det vil sige at bomuldsfiberen egentlig er helt naturlig og uskadelig i sig selv. Det er midlerne i kampen om at få det reneste bomuld med de længste fibre, som er skadelig for naturen. 

Bomuldplanten blomstrer og efter blomstringen kommer frugtkapslerne, som hver indeholder op til 25 frø. Efter 8 uger brister kapslerne og hvide bomulds bolde svulmer op. 
Så er bomulden klar til at blive høstet, det foregår oftest med store plukkemaskiner. Bomuldsfibrene behandles efter høstningen i en rensningsmaskine, hvor kapselresterne bliver adskilt fra bomulden. Efterfølgende bliver det spundet til tråd og vævet eller strikket til stof. Stoffet syes til for eksempel tøj, gardiner, sengetøj eller betræk.

Konventionel bomuld
Dyrkelsen af konventionel bomuld, har altid været en af de helt store miljøsynder. Det kræver rigtig meget vand at dyrke bomuld, og det kræver enorme mængder af pesticider og insektgifte, at holde ukrudt og insekter væk. Disse giftstoffer er naturligvis hverken sunde for naturen, eller menneskerne der er i berøring med dem. Når planterne og jorden omkring dem er blevet sprøjtet med giftige sprøjtemidler, så ender dele af disse i grundvandet. Det gør det blandt andet i forbindelse med vandingen af planterne. 

Økologisk bomuld
Når der dyrkes økologisk bomuld er det forbudt at bruge sprøjtegifte. Der bliver brugt naturlig gødning og ukrudt bliver fjernet med håndkraft. Dette er en fordel for moder jord og for bønderne der arbejder med det, som ikke risikere at blive syge af arbejdet. Der bruges også meget vand til den økologiske produktion af bomuld, da bomuldsplanten har brug for rigtig meget vand. Der bliver dog brugt mindre end i den konventionelle dyrkelse. Det vand der bliver brugt og senere vil sive ned i jorden omkring planterne, indeholder ingen giftstoffer.

Hos teenstyle forhandles økologiske produkter fra Tommy Hilfinger, Bjørn Borg, LMTD med flere. 

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 04-10-2019 i Bæredygtighed, Tøj & mode