Hvad er forskellen på boot cut og flared jeans?

fit bootcut flared jeans forskellen hvad betyder flared trompet bukser, sort, blå

Store rockstjerner, hippies på diskoteker, 60’erne, ABBA og flower power. Boot cut bukser og flared bukser giver mange associationer. Det er bukser med meget liv i, som kan være med til at sætte stil på alle outfits. Både boot cut bukser og flared jeans er i dag utroligt populære specielt blandt kvinder, men også blandt mænd. Kender du egentlig forskellen på disse to forskellige bukser? Er der overhoved en forskel?

Svaret er, JA!

Der er en forskel. Her kommer de mest væsentlige forskelle på de to bukser.

Til at starte med så er flared jeans faktisk ofte bredere end boot cut jeans. Boot cut er tættere på at have ben, som er helt lige, men med lidt sving i. Flared bukser starter med at svinge ud fra knæet og ned. Boot cut bukser starter først med at svinge ud tættere på anklen. Det betyder også, at flared jeans er mere tætsiddende omkring knæene, hvor boot cut jeans sagtens kan være regulere eller lidt løsere.

Der er faktisk helt specifikke mål på, hvornår et bukseben går fra at være boot cut til at være flared. Bukser med en åbning ved benet på 17” til 20” er oftest boot cut, mens bukser med en åbning ved benet på 21” eller derover, betegnes som en flared model.

Der er også forskel på, hvordan taljen sidder. Begge modeller kan komme i forskellige styles, men flared jeans er oftest lavtaljede, mens boot cut jeans både kan være lave eller middel. Har du fået fat i en model med en højere talje, er det altså sandsynligvis en boot cut model.

Buksernes pasform

Boot cut modeller har en reguler pasform omkring hofter, bagdel og lår. De er ikke så tætsiddende og er derfor meget behaglige at have på. Flared modeller har derimod altid stram pasform helt oppe fra taljen og ned til knæene, hvor de svinger ud og bliver bredere. Hvis ”flared jeans” ikke har en stram pasform, defineres de faktisk ikke længere som flared bukser, men betegnes i stedet for som ”wide leg” eller som ”regular jeans”.

Disse regler gælder både for mænd og for kvinder. Dog er en boot cut model til mænd oftest en smule bredere end regular fit, så slutningen af benet kan komme over en boot. Vi kommer til boot cut modellens historie lige om lidt, men lur mig, om det ikke er netop derfor modellen kaldes for boot cut! Ligeledes er flared jeans til mænd strammere om hofter, bagdel og lår, end hvad boot cut jeans er. De er samtidig også betydeligt bredere fra knæene og ned til åbningen ved benene.

Hvem passer de til?

Hvilke pasformer passer disse bukser til? Kvinder med bredere hofter er ofte meget glade for flared modeller, da de udjævner kropsformen, men også fremhæver de feminine træk. Desuden er de gode til kvinder, som ikke føler, at de har så mange kurver, som de gerne vil have. Modellen skaber illusionen af kurver, eftersom der er tilpas meget liv i dem. Bredere ben er også godt til kvinder med større lægge. Konklusionen bliver altså, at disse fantastiske livlige bukser passer til alle! Modellerne vil også passe til alle mænd. Da det giver mænd med en smal form mere ”fylde”, men kan omvendt også give billedet af, at de bliver smallere.

Hvordan startede det, og hvorfor ligner modellerne hinanden så meget?

Bootcut jeans historie

Vi starter med boot cut jeans, som går helt tilbage til, da jeans blev opfundet. De er inspirerede af bukser som sømænd brugte i 1850’erne. Sømændene brugte bukser, der gav dem mulighed for at have dem udover boots som de blev nødt til at have på arbejde. De blev derefter populære blandt cowboys, gravearbejderne og gårdsarbejdere. Det var funktionaliteten, der var vigtig, da alle disse erhverv krævede boots. Længere frem i tiden igen forsvandt Cowboys. Men da Hollywood producerede film med cowboys med boot cut jeans, blev de populære igen. De kom tilbage på mode i 1960’erne og 1970’erne. Men i denne periode begyndte bukserne at ændre sig en smule. Det tager os videre til historien bagom flared jeans.

Flared jeans historie

Det var i denne tidsrum, 1960’erne og 1970’erne, hvor boot cut bukser blev til flared bukser. I denne periode var anti-konsumtion og anti-krig meget populært i Amerika, og der var mange, som købte tøj fra genbrugsbutikker. I genbrugsbutikkerne kunne man finde gammelt tøj fra f.eks. den amerikanske hær. De brugte, ligesom sejlerne, bukser med boot cut og flared bukseben. De blev derfor populære blandt blomsterbørnene, som syede blomster og farve på dem for at demonstrere, at de var imod den amerikanske hær. Mange har oplevelsen af, at det i denne periode var rockstjerner og hippies, der brugte dem.

I dag er de to modeller som sagt meget populære igen. Boot cut betegnes som en tidløs klassiker, som passer til de fleste styles. Flared jeans kan gøre et outfit med en hvid t-shirt til noget specielt. De er samtidigt også perfekte både til platform sko, sko med hæl eller almindelige bekvemme sneakers. Og det er selvfølgeligt ekstra sjovt at bære dem, når man kender deres historie!

Du finder alle bukser til piger her, og flared bukser her.

Du finder alle bukser til drenge her.

Er du interesseret i forskellen mellem skinny jeans og slim fit jeans kan du læse om det her!

Skrevet af Kamilla d. 03-11-2020 i Tøj & mode