Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?

sankt hans, heks, bål, oprindelse, hvorfor fejring, midsummer, johannes døberen, sankthansaften, jesus, 2021, hekse, skumfiduser

Vi har i Norden fejret Sankt Hans i mange tusind år. Vi fejrer Sankt Hans hvert år den 24. juni, men hvorfor fejrer vi egentlig Sankt Hans? Og hvorfor skal der brændes en heks på bålet?

Johannes Døberen:

Hans er et almindeligt dansk navn, men faktisk er det i forbindelse med Sankt Hans en forkortelse af Johannes. Ifølge Det Nye Testamente er forløberen for Jesus, Johannes Døberen. Hans forældre blev gravide med Johannes, på samme måde som Jomfru Maria blev det med Jesus. Det er Johannes fødselsdag Sankt Hans falder på. Der var derfor ingen tvivl om, at Johannes skulle gøre noget stort i hans liv. Johannes fik sit navn – Johannes Døberen, fordi det netop var ham som døbte Jesus i Jordanfloden. Johannes døde dog på dramatisk vis, da han kritiserede den jødiske konge for at gifte sig med sin søster. Kongen befalede at Johannes skulle halshugges.

Hvorfor brænder vi bål af til Sankt Hans?

Traditionen med at brænde et bål til Sankt Hans har ikke umiddelbart nogen forbindelse med Johannes døberen. Faktisk kommer det af, at der igennem mange tusind år er blevet brugt antændelse af bål som en renselse af det onde. Det var altså en måde, hvorpå man kunne få det onde væk på og dermed havde en rensende kraft. Bålet tændes ofte aftenen før d. 23. juni.

Heksen:

Siden vi begyndte at fejre Sankt Hans, har der ikke altid været en heks på bålet. Faktisk er det først i løbet af 1920’erne og 1930’erne, vi begyndte at lave en strådukke. Strådukken, altså ’heksen’, skulle symbolisere alt det onde, som blev brændt, for at opnå den rensende kraft. Man har været overbevidst om, at antændelse af et bål kunne gøre det.

Skrevet af Josephine Maria Møller d. 07-07-2021 i Fritid