Hvorfor fnuller mit tøj så hurtigt?

fnuller strik cardigan kashmir sweater pæne vask sjælden uld fælder pilling

Undre du dig også nogengange over, hvordan ens nyeste strik i det lækreste kvalitet, kan se så slidt ud? Selv kun efter at have den på til en omgang picnic eller en shoppetur? Der kan være flere årsager, til at strikken begynder at se grim ud. Ofte er det ikke noget med kvaliteten, eller hvor mange penge, du har brugt på tøjet, men fordi det er naturmateriale, der kan ændre sig lige så meget, som træ det kan. Det kan også være behandling af tøjet, der er gået helt skævt. Tvivl ikke, vi er her for hjælpe dig. Vi guider dig igennem, hvad det er, hvorfor det opstår, hvordan det behandles, og hvilke anbefalinger vil vi give videre til pilling – læs med.

Hvad er det?

Hvad er pilling? Materialer som ofte er præget af pilling og fnuller er syntetiske materialer. Det kan også være meget sarte stoffer med korte fibre fx en strikket sweater. Det kan være kashmir, uld eller et blandingsprodukt med syntetiske fibre blandet med bomuld. Disse stoffer er alle naturmaterialer, der har korte fibre, og derfor vil have en høj risiko for pilling.
Garnet er mere stabilt hos uld end kashmir, da der ofte er brugt mange tråde i garnet og små masker i uld, der gør at fibrene ikke har så meget plads at arbejde på, som har svære ved forbygge pilling . Når fibrene er korte eller brugte, vil de flette sig sammen som en klump på overfladen af din trøje og danne fnuller. Stoffer med lange fibre såsom silke, vil modsat have meget svært ved at flette sig sammen.

I et blandingsprodukt som fx bomuld og polyester, vil den ene fibre normalt være stærkere end den anden. Den svageste fiber vil nedbrydes, og tilkoble sig til den stærke fiber. Resultatet af sammenkoblingen bliver til pilling.

Hvorfor opstår det?

Hvorfor kommer det der fnuller på tøjet? Ofte drejer det sig hverken om kvalitet eller penge. Det er som førnævnt naturmaterialer, der kan være årsagen, eller også kan produktet være behandlet forkert.

Pilling opstår for det meste, der hvor du bruger din krop meget. Det kan være under armene, undersiden af ærmerne eller hvor du har placeret dit favorit smykke, skoletaske eller noget andet, der kan gnide sig imod tøjet. Det kan faktisk komme overalt, ligefra der er slid til kontakt med et andet stof.

Pilling kan også komme, hvis du ikke vasker tøjet på den rigtige måde, som vist i vaskeanvisningen. Det kan være stærke vaskemidler og for mange grader, eller et forkert vaskeprogram der vil nedbryde de korte fibre, så de fletter sig sammen og danner en klump. Hvis du vasker din bomulds t-shirt sammen med din yndlings kashmir strik, vil de typisk gnide sig op af hinanden, og de korte fibre vil binde sig sammen med de lange fibre, og der vil hurtigt opstå fnuller på din favorit strik.

Hvordan behandles det?

Selvom det kan virke ret naturligt, at pilling og fnuller kan opstå, er det stadig sindsyg irriterende, når man står i situationen. Men der er heldigvis råd for det.

Hvis du har rigtig meget tøj med korte fibre, uld og kashmir anbefaler vi, at der købes en uld kam. Det er til at børste pilling væk med, det er nemt, effektivt og giver gode resultater. Tøjet vil næsten være, som da du købte det. Der kan også købes et batteridrevet pille eller fuzz remover, hvor man kan køre henover overfladen på tøjet, og det vil barbere det værste af de sammenflettet fibre væk.

Hvis du først opdager din beklædning har fået fnuller lige inden, du skal bruge den. Anbefaler vi, du fjerner det meget forsigtigt med fingrene.
Begynd aldrig at fjerne det med saks, kniv eller lignede. Det kan være med at skære de øvrige fibre over, som kun vil gøre det hele værre med endnu flere ender, der kan pille, og i værste tilfælde komme hul i tøjet.

Hvilke anbefalinger vil vi give?

Hvilke anbefalinger skal der til, for at undgå pilling bedst mulig.

  • Vaskning: Lufttør dit tøj som er lavet med korte fibre, uld, kashmir etc. så meget som muligt. Hæng det på badeværelset mens du er i bad, da den vil fordampe og fjerne svedlugten. Når den skal vaskes i maskinen, så kør uld program med uldvaskemiddel sammen med ligenede produkt og farver. Undgå tørretumbler, klemmer på tørresnoren. Brug i stedet et tørt håndklæde og læg det til tørre på det, så tøjet ikke bliver strukket for meget.
  • Opbevaring: Have altid uld liggende pænt foldet sammen i skabet. Bøjler vil kunne skade, da det kan risikere at blive skævt med tiden. Put det eventuelt i en lukket pose, så den holder de små husdyr ude.
  • Pletter: Undgå at gnide for meget på pletten, put det stedet i maskinen på uld program som angivet ovenfor. Læs altid vaskeanvisningen. Tilføj et kommercielt stofblødgøringsmiddel til skylleskuffen, som overtrækker fibrene i stoffet, der kan forhindre slid på tøjet.
  • Hvilket tøj skal jeg gå efter for at undgå pilling? Der er desværre altid en risko ved, at tøj kan pille ligegyldigt, hvor god kvaliteten er eller hvor mange penge, du har brugt på det. Men undgå gerne stoffer med fiberblandinger fx bomuld og uld, eller strikket og vævede stoffer. Når naturligt og syntetiske stoffer bliver blandet sammen, er der større sandsyndighed for, der vil komme fnuller. Vælg også vævede stoffer frem for stikkede. Hvis du kun ønsker strik, så vælg gerne en, hvor det er stram strikket, det giver garnet mindre plads at arbejde på og derfor svære ved at komme fnuller. Kig altid på oplysningerne om produktet, inden du køber det.

Til sidst

Det var vores guide omkring uld, korte fibre og hvorfor man ikke skal være bange for dem, da det næsten ikke kan undgås, at der vil komme fnuller på tøjet. Men vi håber, I fandt mere ud af, hvordan man giver sine uldtrøjer en længere levetid. Og hvordan de kan behandles, hvis situationen opstår. Det skal dog siges, noget af tøjet med korte fibre holder sig bare godt, selvom det ikke bliver behandlet efter rådene. Vi giver jer blot en vejledning, som I kan vælge og følge. Så I ikke skal være bange eller bekymret, hvis der lige pludselig danner sig nogle garn klumper på indersiden af armhulen.

Lad dig inspirere af vores udvalg af uld styles på teenstyle.dk se mere her

Skrevet af umame d. 18-06-2020 i Tøj & mode