Kæmp for dyrene

Dyrevelfærd - hvordan bliver vi dyrene - små grise i en stald med halm

Du elsker nok som så mange andre, søde små pjuskede dyr. Og den følelse af, at du bare ikke kan lade være med at gå hen og klappe naboens hund, når den kommer forbi. Du går sikkert op i at passe på dine egne kæledyr, men tænker du nogensinde over, hvordan andre dyr rundt om i verden bliver behandlet? Hvis du tænker lidt over det engang imellem, er det nok fordi, du gerne vil være med til at skabe et godt dyrevelfærd.

Hvad er dyrevelfærd egentlig?

Dyrevelfærd handler om at passe på dyr og behandle dem, som vi behandler mennesker. Mange steder opleves der, at dyr bliver behandlet dårligt gennem mishandling, dårlige leveforhold og nogle gange ender det helt ud i udryddelse af forskellige dyrearter.

Jeg vil kæmpe for!

Du har sikkert set nogle af de videoer, der florerer rundt på nettet, som viser, hvordan dyr bliver slået ihjel. Og hvordan de lever under smålige forhold; lever, spiser og går på toilettet på de samme få kvadratmeter. Giver det dig en klump i maven at høre sådan noget, og ønsker du at gøre en forskel, kan du nu kalde dig selv for dyrevelfærds kæmper.

At kæmpe for bedre dyrevelfærd, indebærer at du er imod, at dyr bliver brugt som arbejdsdyr og desuden bliver brugt i test, forskning og forsøg. Det kan også betyde, at du gør dit for at beskytte den natur, som dyr lever i, så vi undgår at arter uddør.

Hvad kan jeg gøre nu?

Udover, at du selv kan gøre noget aktivt ved at passe på naturen – samle skrald, så dyrene ikke kommer til at spise det, så kan du også vælge at ændre din kost.

Vegansk livsstil

Der er mange forskellige måder, hvor kosten kan ændres mod bedre dyrevelfærd. Du kan gå helt drastisk til værks, og springe ud i en vegansk livsstil. Hvis du vælger at blive veganer, så er der nogle retningslinjer, du kan følge.

  1. Spis kun plantebaserede produkter – altså hverken kød, vingummi, æg, mælk, smør etc. Der findes en helt masse alternativer i de fleste supermarkeder, som er en vegansk kopi af de normale animalske produkter, du kender. Der kan også vælges at lave de fleste produkter selv. Der er flere og flere, der bliver veganere, derfor er det også nemmere og nemmere at finde opskrifter, som er simple at gå til, og hvor det ikke kræver de mest komplicerede og specielle produkter.
  2. Brug vegansk makeup og shampoo. Det lyder måske lidt underligt, at makeup og shampoo ikke er vegansk. Det skyldes dog, at der i makeup findes et fedtstof kaldet Lanolin. Det anvendes som et fugtgivende middel i kosmetiske produkter. Det stammer fra fåreuld, og er du veganer, prøver du jo så vidt muligt, at holde dig fra produkter som er lavet af døde dyr og generelt ting fra dyr. Shampoo lyder måske også mærkeligt, at man som veganer ikke må bruge, men der er tilsat hydrolyseret animalsk protein, som udvindes fra grise og køer.
    Shampoo og makeup er blot 2 af mange skønhedsprodukter, der indeholder animalske ingredienser. Hvis du er mere interesseret, er der et hav af artikler på nettet med lange lister over, hvad der er veganer go og no go.

Vegetarisk livsstil

En mindre drastisk livsstilsændring kan være at blive vegetar. Som vegetar spises der ikke døde dyr, men derimod er det ting fra levende dyr, der gerne må spises.

Det kan være ting som æg, mælk og andre mejeriprodukter. Nogle vegetar vælger også, at man ikke bruger animalske skønhedsprodukter, men som udgangspunkt, er det kun gennem kosten, man undgår kød fra dyr.

Fordelen ved at være vegetar og veganer er, at man efter et måltid, har mere overskud til at være aktiv. Maden lægger sig ikke så tungt i kroppen. Dog kan en udfordring være, at man ikke får proteiner nok. Kød er en kæmpe proteinkilde, og det er primært, derfra man får det daglige indtag af proteiner. Spises der ikke kød, er bønner, linser og kikærter et godt alternativ til proteinkilden.

Pescetar

Synes du, det virker lidt voldsomt helt at kvitte kødet, så kan du vælge at blive pescetar. Som pescetar spiser man ikke kød fra pattedyr, men kun kød fra fisk. Det er en god måde, at udfordre dig selv, og teste om du vil kunne klare dig uden “rigtig” kød. Gennem fisk er du også mere sikker på, at få alle de rigtige fedtstoffer.

Ligegyldigt hvilken måde du vælger at ændre din livsstil i forhold til kosten, så er det vigtigt, at du spiser varieret og får nok af de forskellige næringsstoffer. Derudover er der ikke nogen facitliste til, hvordan man er rigtig vegetar, veganer eller pescetar. Det handler om, at få det til at passe ind i sin livsstil og kost. Sidst men ikke mindst, så behøver vilde tiltag ikke være første skridt. For mange er det nemmest at bygge på stille og roligt, derfor vil det være oplagt, at holde kødfri dage bare et par gange om ugen eller hver anden uge. Pointen er, at du tænker over det og prøver at gøre dit bedste for dyrene.

Hvad gør andre?

Udover, at du kan ændre din kost, kan du også vælge at tænke dyrevelfærd, når du køber makeup. Meget makeup er testet på dyr, eller også er det lavet af dyr, som nævnt tidligere. Dog begynder flere og flere at producere deres makeup på andre måder. Blandt andet, er The Body Shop stoppet med at teste produkter på dyr. Landmændene gør også deres forsøg på at ændre dyrevelfærdet. Mange landmænd i hele verden er begyndt at producere deres varer økologiske. Dyr på økologiske gårde har det meget bedre end konventionelt behandlede dyr. For at man kan kalde et landbrug for økologisk, skal de leve op til nogle forskellige krav for eksempel:

  • Alle dyr skal have plads til at bevæge sig rundt
  • Der skal både være indendørs og udendørs arealer, de kan bevæge sig på
  • Staldene skal være rene, så dyrene ikke går rundt i deres eget afføring
  • Der skal være frisk luft og dagslys i stalden
  • Ikke mindst, skal der være strøelse de kan ligge i, og der skal være foder nok til alle

Der er en masse, du selv kan gøre for at forbedre dyrevelfærd. Derudover er der en masse organisationer, der verden over prøver at gøre livet bedre for dyrene. Hvis du brænder for at gøre noget mere, kan du tjekke nogle af dem ud. Mange af organisationerne kan man blive medlem af, og støtte med et bestemt beløb hver måned.

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 04-05-2020 i Bæredygtighed, Sundhed