KONFIRMAND ’18 – DEN STORE GUIDE

konfirmand

Foråret nærmer sig så småt og det gør tiden for årets konfirmationer også. En fantastisk dag, hvor familie og venner samles fra nær og fjern med ét formål – nemlig at fejre konfirmanden. En festdag man som konfirmand – men bestemt også som forældre – vil huske resten af livet. Her får du overblikket over alt du bør vide inden konfirmationen 2018.

Op til konfirmationen 2018 er der rigtig meget, der skal planlægges og være på plads. Tøj, sko, fest, blå mandag osv. I artiklen her kan du hente gode råd til planlægningen af konfirmationsdagen, ideer og fif til blå mandag samt inspiration til moden til konfirmationen i 2017.

Hvorfor bliver unge konfirmeret?
Konfirmationen er kort fortalt en bekræftelse af dåben, hvor den unge selv sige ja til Gud. Derudover markerer det også overgangen fra barn til voksen. For at blive konfirmeret er det nødvendigt, at den unge er døbt og derudover har deltaget i konfirmationsforberedelser (gennemgang af den kristne tro) ved en præst op til konfirmationen.

Nogle unge vælger ikke at lade sig konfirmerer (statistikker fra Kirkefondet viser, at i 2012 var der ca. 27%, der valgte ikke at lade sig konfimerer), men holder fx i stedet en “non-firmation”. . En  fest uden kirkelig handling, der blot markerer, at den unge ikke længere er barn, men på vej ind i en ny fase i livet.

Selve konfirmationen foregår i kirken og efter det kirkelige arrangement forsætter festen ofte sammen med familie og venner enten derhjemme, i lejet lokaler eller på en restaurant.

Konfirmation 2018. Planlægning af den store dag
Der er rigtig mange ting at holde styr på til selve konfirmationsdagen og derfor får du her en lille huskeliste som hjælp til at få styr på alt det, der skal vare klar til den store dag.

– Gæsteliste
– Invitationer
– Ønskeliste
– Tøj og sko til konfirmationen og til blå mandag
– Finde og booke selskabslokaler eller restaurant, hvis festen ikke holdes hjemme
– Lækker konfirmationsmenu/drikkelse
– Evt. underholdning under festen (musik, entertainer)
– Sange til konfirmanden/fra konfirmanden
– Takketale eller takkesang fra konfirmanden til forældre/gæster
– Borddækning (bordplan, duge, servietter, blomster)
– Evt. transport fra kirken til festen
– Sende takkekort
– Planlægge blå mandag (i samråd med andre elever og forældre i klassen)

Sådan finder du den rigtige gave
Et af de store spørgsmål op til konfirmationen er også, hvad den kommende konfirmand skal ønske sig i gave. Ofte er det lidt større gaver, der bliver givet til denne lejlighed og de strækker sig fra computer, ipads og smartphones til oplevelser, smykker, kamera og ting til værelset.
Det er også en rigtig god ide, at give konfirmanden noget unikt og personligt, som altid vil minde ham eller hende om denne helt specielle dag.

Konfirmationsmoden 2018
Tøjet er en vigtig del af selve konfirmationen. Det er en stor dag for konfirmanden og det er derfor vigtigt, at tøjet understøtter dette.
Udgifterne til konfirmationstøjet kan være lidt i den høje ende, men ofte er det – for drengenes vedkommende – noget tøj, som han sagtens kan bruge efterfølgende.

På selve konfirmationsdagen har pigerne ofte hvidt på. Kjoler med blonder, tyl og fine detaljer som næsten kan minde lidt om små brudekjoler.
Drengene har ofte pænt tøj på, som nydelige cowboybukser, lærredsbukser eller chinos i dæmpede farver som navy, sort og bordeaux. Dertil en flot skjorte eller langærmet bluser. Et af de helt store hit til konfirmationen i 2015 er cowboyskjorter med fine detaljer, som krave i anden farve eller brystlommer i anden stofmateriale. Derudover er ternede skjorter også et hit. Ovenpå skjorten bæres en blazer eller vest. For at sætte prikken over i’et piftes sættet op med et tjekket konfirmationsslips eller en stilfuld butterfly.
Jakkesæt og smoking også vundet mere indpas i konfirmationsmoden i år.

Blå mandag kræver også et rigtig fedt sæt tøj, men her er det en mere afslappet stil. Jeansmed et rå look til drenge, men en fed farverig t-shirt med print. Derudover fx en quiltet jakke eller vest, en sweatshirt eller cool cardigan. Dertil et par fede sneakers fx fra Hummel eller Converse.
Til pigerne er det også den mere afslappet og rå stil med et feminint touch. Tight fit jeans og bukser med mønster, seje foto-print t-shirt eller toppe, lækre tøjklæder spicet op med flotte smykker og neglelak. Af fodtøj er det også fede snakers eller fx et par flotte wedges, der både giver lidt højde men samtidig er rigtig behagelige at gå i.

Gør Blå mandag til en helt speciel dag
Blå mandag skal være en dag med sjove og gode oplevelser for konfirmanderne. Ved at forældre og elever i fællesskab lave nogle aftaler og et fastsat program for dagen, sikre man, at de unge får en helt speciel og hyggelig dag sammen med deres klassekammerater. For mange unge er tøjet til Blå Mandag meget vigtigt. Her kan du få flere tips om, hvordan andendagstøjet skal se ud i år.

Ideer til blå mandag:
– Fælles morgenmad med hele klassen
– Shoppingtur
– Tur i forlystelsesparker, vandland
– Biograftur
– Privat fest om aften
– Konfirmationsfest på en af landets diskoteker (der holder fest udelukkende for konfirmander)

Det er også altid en god ide at et udvalg af forældre er med på sidelinien på selve dagen og tager med rundt til de forskellige arrangementer. De opholder sig for sig selv (fx på en cafe), men står klar til at hjælpe eller snakke, hvis der opstår problemer. De kan også være behjælpelige med transport eller med opbevaring af penge, tasker m.m.

12:17 kort til konfirmander
Når konfirmanderne fejre Blå Mandag med mange penge på lommerne er de lette ofre for røveri. Et godt alternativ til at rende rundt med pungen fuld af penge er hævekortet 12:17. Et hævekort til unge mellem 12 og 17 år med pinkode, hvor der ikke kan hæves flere penge, end der er på kontoen og som kan benyttes i bankernes pengeautomater samt i de fleste butikker med nyere dankortterminaler.
Med sådan et kort på lommen, kan konfirmanden i højere grad undgå en kedelige situation som tyveri og samtidig er det også mere overskueligt kun at skulle passe på et kort, i steder for en masse pengesedler rundt omkring i lommerne.
Hvis du vil læse mere om et 12:17 kort, kan du finde det her

Derudover er det en god ide, hvis man sammen med sin konfirmand læser vejledningen fra Det Kriminalpræventive Råd, vedrørende Blå Mandag, og hvordan man bedst undgå ubehagelige situationer. Læs mere her

Billederne i artiklen er venligst udlånt fra Hounds imagebank.

Her finder du links til sider og apps med masser af inspiration til den store dag:

www.konfirmationsportalen.dk
www.kon4mation.dk
www.facebook.com/kon4mation

Skrevet af umame d. 18-02-2018 i Teenstyle vejledninger, Tøj & mode