Nedsæt dit vand(vittige) forbrug

Det er ikke nogen hemmelighed, at der bliver brugt tonsvis af vand i produktionen af tøj og at det er en stor belastning for miljøet. Modebranchen har aldrig været nogen frontløber i forhold til miljøbevidsthed. Heldigvis har fokusset på udfordringerne i branchen, skabt en ændring i den rigtige retning. Et af de nyere fokusområder er de store mængder vand, der bliver brugt i skabelsen af tekstilerne. Bomuld er den helt store synder i forhold til modeindustriens vandforbrug. Det er et problem, der bliver arbejdet på. Forbrugerne kan være med til at løse det, ved blandt andet at efterspørge økologisk bomuld.
Der er altid meget fokus på de forskellige brancher, og på hvordan de forurener miljøet. Lige i dette tilfælde er forbrugerne faktisk endnu værre end modebranchen. Forbrugere af tøj bruger meget mere vand end de er klar over, på at vaske det. Der er opstået en uvane, som gør at der bliver vasket tøj konstant. En t-shirt skal gerne vaskes efter den har været brugt én gang, ligeledes med så mange andre beklædningsdele. Få svar på hvordan du forlænger levetiden på dit tøj her.
Der bliver brugt ca. 1400 liter vand i produktionen af en t-shirt og det lyder måske voldsomt. Men det er ingenting i forhold til, hvor meget vand den kommer i kontakt med i løbet af dens levetid.
Vi sorterer affald, køber madspildspakker i brugsen og ved bageren, fravælger flyrejser og køber elbiler. Men hvad med husholdningen, hvor meget bliver der tænkt på den i forhold til miljøet? Det er noget der bør tænkes over og disse beregninger vil måske hjælpe lidt på det.
I følge Energistyrelsen bruges der gennemsnitligt ca. 44 liter vand på en vask.
– Vasker du en gang om ugen, bruger du 2288 liter vand på et år
– Vasker du to gange om ugen, bruger du 4576 liter vand på et år
– Vasker du tre gange om ugen, bruger du 6864 liter vand på et år
– Vasker du fire gange om ugen, bruger du 9152 liter vand på et år
Har du en t-shirt du er glad for, og vasker gennemsnitligt to gange om ugen i 3 år. Så har den t-shirt efter de 3 år, været i berøring med 13.728 liter vand. Det er bare tal, høje tal godt nok, men de er svære at forholde sig til. Er det lidt? er det meget? er det alt for meget? og hvad betyder det egentligt?
Det betyder at der bruges unødige resurser på at rense alt det vand, unødigt meget strøm og udledes unødigt mange stoffer, som ikke hører til i vores vandmiljø.
Vasketemperaturen og vaske- skyllemiddel er de to store syndere i forhold til tøjvask her i Danmark. Danmark har et godt system, hvor vores spildevand bliver renset. Men vaske- og skyllemidler indholder miljøskadelige stoffer, som selv efter en tur igennem rensningsanlægget slipper ud i vandmiljøet. De fleste vil nok tro, at mere sæbe og højere temperaturer betyder renere tøj. Men i virkeligheden kan det meste tøj vaskes rent ved 20 grader, det kræver bare det rigtige koldvask vaskemiddel, med de rigtige enzymer. Mere vaskemiddel betyder heller ikke noget godt for din vask. Udover at du risikere at der sidder sæberester i tøjet når det er færdigvasket, ender der også mere sæbe i vandmiljøet.
Nogle ting, for eksempel undertøj, skal vaskes ved 60 grader. Det er også nødvendigt for maskinen, at der en gang imellem vaskes med højere temperature, så den kan blive renset igennem.
Det bedste du kan gøre for miljøet er:
1) Vask kun dit tøj når det er beskidt eller lugter. Brug dine sanser og din sunde fornuft, når du vurderer om dit tøj trænger til en vask eller ej.
2) Doser dit vaskemiddel, så der ikke ender unødvendigt meget af det i vores vandmiljø.
3) Vask ved lavere temperaturer. Jo højere en temperatur maskinen skal varme vandet op til, jo mere tid tager det og jo mere energi bruges der.
4) Vask færre vaske, med mest muligt tøj på en gang. På den måde bruger du den mindste mængde vand og energi pr. kilo.
5) Drop din tørretumbler og hæng dit tøj til tørre. På den måde sparer du en hel del strøm.
Modeindustrien bevæger sige hele tiden imod bedre bæredygtighed, i takt med at der bliver større fokus på de områder hvor de virkelig skader miljøet. Med oplysningerne om hvor meget tøjforbrugernes vaskevaner egentlig skader miljøet, kan du nu være med til at gøre det samme.