Tidløse styles

tidløse styles, basis styles, tøj, garderobe, clothing, t-shirt, bukser, toppe, sko, kvalitet, farver, sort og hvid, grå, navy, kjole

Når vi snakker om bæredygtighed, er en af hovedelementerne tidsløse styles. Tøj der bliver købt af andre grunde end, at de er moderne, bliver ofte længere tid i klædeskabet. Det er forskelligt fra person til person, hvad tidsløse styles er. Det skyldes, at ingen har præcis den samme stil. Det er også forskel på, hvad folk kan lide af farver, mønstre, mærker og kvaliteter. Grundlæggende er der dog nogle bestemte ting, som går igen, når styles betegnes som tidsløse. Disse ting vil, nogle kunne nikke genkendende til. Men igen, alle er forskellige og har forskellige præferencer.

Basis:

Mange forbinder ordet basistøj med plain t-shirts, hvide/lyseblå skjorter, sorte habitbukser etc.. Men det er det ikke nødvendigvis. Det er helt forskelligt fra person til person, hvad der er basistøj. For nogle vil det være en lyserød skjorte med blomster og flæser, for andre en brun rullekrave eller en gulvlang kjole. Basistøj er det, der oftest kommer på, det sikre valg, og det der hyppigt er mest af i gaderoben. Det er de styles, der igennem årene har vist sig, at passe perfekt til blandt andet stiludtrykket, bekvemmeligheden og prisklassen den enkelte person operere i.

Farver:

Igen har mange en forudbestemt tanke om, hvad tidsløse farver er. Her i Danmark vil det fx være sort, hvid, grå og beige.
Igen er det helt forskelligt fra person til person. Efter nogle år, med interesse for hvilke tøj der kommer ind og ud af klædeskabet, har de fleste en idé. En idé om, hvad der passer lige præcis til hårfarven, hudtonen, øjnene. Det kan også bare være de farver, der giver den helt rigtige følelse i maven, og et stort smil på læberne.
Basis-farver vil være fuldstændigt forskellige, ift. hvilket klædeskab der kigges i. Danskere er generelt blevet mere modige ift. farvet tøj. Mange vil nok i højere grad betegne basis-farver som mere farvestrålende i dag, end for små ti år siden. Armygrøn og navyblå, er fx ikke særlig skræmmende mere. Tvært imod kunne de nok i højere grad betegnes, som basis-farver af mange danskere i dag.
For nogle vil basis-farverne i garderoben bestå af pink, mint farver eller dyreprint. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert.

Kvalitet:

God kvalitet forbindes ofte med naturmaterialer. De indeholder mange gode egenskaber, men det er smart at være opmærksom på, at der er forskel på fibrene. Der er for eksempel forskel på uld-typer. Nogle er bedre til noget, end andet. Nogle er mere slidstærkt, isolerende, åndbart, behageligt etc..
Der er en grund til, at man forbinder lige netop disse materialer med god kvalitet, det er fordi det igennem årene har vist sig at holde stik. Men der er selvfølgelig forskel på, hvad god kvalitet er, ift hvad det skal bruges til. I takt med, at sundhed bliver en mere udbredt ting, har mange fundet ud af, at der også er forskel på kvaliteten i “plastik-tøj”. Der er stor forskel på, hvordan fx polyester er bearbejdet og udformet. Det gælder både i forhold til sportstøj og hverdagstøj.

Generelt vurderer mennesker god kvalitet forskelligt. Der findes mange svar på nettet omkring, hvad god kvalitet er. Det vigtigste er dog, at prøve sig frem. Nettet er en god guideline, men afhængigt af livstil, hudtype, udtryksform etc., vil der ikke altid være et svar, der passer præcis på alle. Det at prøve lidt forskellige mærker og kvaliteter af, er en god idé.

Mærker:

Mærket på tøjet udtrykker for mange også en form for kvalitet. I dag er forbrugere så oplyste, at de fleste godt ved, at pris og kvalitet ikke altid hænger sammen. Men det at dedikere sig til ét brand, som sælger dyrt tøj. Det kan have sin egen form for kvalitet, og vil for nogle give tøjet derfra en merværdi. Via mærketøj signaleres der til omverdenen, at vedkommende har penge. Der udvises også et overskud til, at følge med i moden.
Som sagt går dyre mærker og god kvalitet ikke altid hånd i hånd. Men den ekstra glæde Lacoste mærket i nakken giver, kan give en generel større glæde for stylen. Det er ikke helt dumt, da man derved vil bruge tøjet mere og det forhåbentligt vil have en længere levetid. Det er igen en vigtig faktor, at tøjet købes fordi det rammer plet i den personlige stil. Ikke fordi det er moderne, eller fx på tilbud fra et ynglings-brand.

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 10-03-2021 i Bæredygtighed, Tøj & mode