Bare Danmark?

Familieferie 2020 i Danmark teenager corona oplevelser fede ting sommer Nyhavn København

Familieferie 2021 i Danmark bliver for manges vedkommende en realitet.

Mange af os forbinder sommeren med Sydens sol, langt væk fra kolde og regnfulde Danmark. Hvad kan vores eget land så egentlig byde på, og kan det hamle bare lidt op med vores tidligere sommerferier?

Vi har lavet en lille oversigt over, hvilke muligheder der er, så der selvfølgelig er lidt for alle.

Storbysus

Nyhavn: Nyhavn er et havnekvarter i København. Gaden er som delt i to af “Nyhavnskanalen”. Havnen blev udgravet fra 1671 til 1673. I dag er det en charmerende del af København, som er et perfekt sted til at få stillet den store og lille sult. Det lille byområde er fyldt med flere hundrede år gamle huse – Læg specielt mærke til nr. 9, som er det ældste hus fra 1681. Som en lille ekstra fact, boede H.C. Andersen i tre af husene i løbet af 20 år – nummer 20, 67 og 18.

Den Lille Havfrue: selv i sommeren 2020 kan Den Lille Havfrue også være værd at se. Den ligger på Langelinje i København. Den er placeret på et lille stenrev ud for promenadens stensætning. Her har hun været placeret siden 1913. Figuren blev udhugget i inspiration af H.C. Andersen eventyr af samme navn.

Den Gamle By, Århus: Den Gamle By ligger på Viborgvej 2 i Århus. Det er som navnet antyder “en gammel by”. Her præsenteres et kæmpe stort udendøres museum. Hvor boliger og bydele fra hele Danmark bliver præsenteret. Boligerne præsenterer tidsaldre siden 1550.

Marselisborg Mindepark: Mellem Marselisborg Slot og Aarhusbugten ligger Mindebarken i Århus. Her ses et smukt haveanlæg og kulurhistoriske elementer. Parken byder på gåture, plads til en lille hyggelig picnic og blomstrende bede. Besøger du parken i maj og juni, er et must-see kirsebærtræerne i parkens Kirsebærlund.

Salling Rooftop: Bevæger du dig rundt i Århus, og forvilder dig ind på strøget, er det et helt klart must, at du smutter hele vejen op gennem Salling, op mod tagcafeen. Der er lavet en platform ud over strøget. Herfra er den vildeste udsigt udover hele byen og i skyfrit vejr, vil du kunne se over mod Syddjursland. Ikke nok med den flotte udsigt, er platformens bund lavet af glas. Det vil sige, at du kan se ned på strøget. Så ønsker du en flot udsigt og en adrenalinfornemmelse i kroppen, når du skal tage skridtet ud over strøget, er det her helt klart stedet for dig.

Aros: Hvis du er i Århus, bør kunstmuseet Aros især besøges. Det er et kreativt museum for hele familien, med alt fra Romantikkens kunst til moderne og nytænkenede kunstværker. Som prikken over i’et, præger “Regnbuen” bygningens top. Det er den cirkelformet gang med vægge lavet af farvet glas – deraf kommer navnet også. Herfra har du også et overdådigt panorama overblik over hele byen.

H.C. Andersens hus: Odense er byen, vi jo kender som “H.C. Andersens by”. Her kan du besøge H.C. Andersens fødehjem, hvor der bliver præsenteret for H.C. Andersens barndom og opvækst. Du får en god forståelse for, hvor inspirationen til hans verdenskendte digte og eventyr er kommet af.

Streetart: Er du mere til en lang gåtur gennem byens gader, med sjove, kreative og eftertænksomme Streetarts, bør du helt sikkert tage til Aalborg. Her er flere bygningsgavle præget af store billeder, der sætter tanker og nysgerrigheden i gang. Hvis du skal have et overblik over, hvor i byen du kan finde billederne, kan du følge linket til Visit Danmarks hjemmeside

Naturens stilhed

Møns Klint: Møns Klint er et eventyrligt sted for naturelskerne. Klinten troner sig 128 meter over vandets overflade, og kystlinjen her er omkring 7 km langt. Møns Klint viser et klart billede af de enorme naturkræfter, Danmark byder på. Du præsenteres for enorme klinter med højt kalkindhold, der findes i jorden. Derudover, kan du blandt andet opleve 20 forskellige arter af vilde orkideer.

Råbjerg mile: Her møder du Danmarks største vandreklit og er mere end 300 år gammelt . Milen består af 1000 meter lang og 1000 meter bred sandbunke. Det vil sige, at milen indeholder ca. 4 milioner kubikmeter sand. Udover den massive mængde sand, flytter vinden også milen omkring 15 meter om året. Trænger du også til lidt spænding, skal du være opmærksom på, at vandreture ved Råbjerg Mile kan byde på risiko for kviksand.

Mols bjerge: Nationalpark Mols Bjerge tilbyder varieret natur med tydelige tegn på konsekvenserne af istiden. Du vil over korte og lange gåture, bevæge dig gennem dybe dødishuller og høje toppe. Mens du bevæger dig gennem landskabet, er der stort set altid mulighed for en idyllisk havudsigt.

Grenen: Oplev, hvordan stranden indskærpes i en tydelig spids, og se hvordan de 2 have, der bevæger sig op langs det danske land, mødes. Du kan her opleve, hvordan det Europæiske fastland slutter, og se bølgerne slå sammen over Skagens Rev. På årsbasis passeres Grenen af 110.000 skibe. Her kan også opleves sæler, som enten ligger i sandet eller på bunkers i vandet, og soler sig. Det hele virker så idyllisk og eventyrligt, dog er det strengt forbudt at bade i havet, da strømmen i vandet er langt stærkere end i resten af Danmark.

Himmelbjerget: En af Danmarks flotteste udsigter oplever du fra Himmelbjerget ud over Julsø, som er en del af Silkeborgsøerne. Himmelbjergets top rejser sig 147 meter over vandets overflade. Mange er dog uenige om, om der er tale om en rigtig bakke eller en falsk. Grundet udsagnet om “den falske bakke” kommer af, at bakken ligger på et moræneplateau, der er omgivet af dybe dale. På toppen af Himmelbjerget, er et tårn, hvor du vil kunne få et endnu større overblik over området.

Rubjerg knude: Rubjerg Knude Fyr er en af Nordjyllands største turistattraktioner. Du oplever Danmarks vandreklit, med fyret placeret tæt ved klintens kant. Fra toppen af fyret findes en imponerende udsigt over Vesterhavet og Vendsyssel. Naturens kræfter ses også tydeligt her. Vandet “spiser” af klintens kant, og fyret rykker hvert år tættere og tættere på kanten. Dog blev fyret i 2019 flyttet længere ind på land, for at forsøge at bevare det.

Nationalpark vadehavet: Vadehavet ligger mellem Varde Ådal og slutter ved grænsen, på et område på ca. 100 kvadratkilometer. To gange i løbet af døgnet, med 12½ timers mellemrum, er der højvandet, og de laveste vande er ca. 6 timer efter højvande. Det er her Danmarks største bestand af sæler kan opleves. Du kan vandre over havbunden langs den gamle Ebbevej til Mandø. Turen tilbage foregår i traktorbus.

Børnefamiliens favoritter

Legoland: Forestil dig dine små legobyer i kæmpeformat, hvor du er legomændene, der løber rundt! Det er hvad, du kan i Legoland i Billund. Legoland er kendt for de fleste. Der er mulighed for hyggelige gåture med en is i hånden, gennem den kæmpe store “miniby”. Minibyen viser forskellige destinationer fra hele verden. Udover minibyen er der et hav af forlystelser. Der er alt fra små hyggelige både, med udsigt til forskellige små legofigur, til hurtige rutsjebaner. Altså er der gode anledninger for leg til både børn og voksne.

Zoo (Ålborg, Odense, København, Givskud, Ree park): Danmark byder på et hav af forskellige Zoologiske Haver. Alle haverne byder på mulighed for at lære, læse om og se på de flotteste, sjoveste og vildeste dyr fra hele verden. Mange steder kan du komme helt tæt på dyrene, og ofte opleve dyrene blive fodret. Udover dyrene er der også legepladser og spisesteder.

Lalandia: Lalandia kan du besøge i Billund, overfor Legoland, og i Rødby. Her bydes du også på aktiviteter for hele familien. Der er badeland, bowlinghal, legeland, golf og meget meget mere. Derudover, er der også alverdens muligheder for lidt til den store og lille sult. Det er sjældent, det hele kan nås på en dag, så der er også mulighed for at leje et sommerhus/lejlighed.

Gorillapark: Er I mere til action og adrenalinkick, så er Gorillapark nok noget for jer. Her kan du opleve, at klatre rundt mellem trækronerne. Det er altså forskellige klatreruter rundt mellem trækronerne, hvor hver rute er opdelt i forskellige niveauer. Du vil opleve alt fra svævebaner, til klatrevægge til tynde reb.

Danfoss Univers: Er du og din familie interesseret i naturfag og videnskab, så vil Danfoss Univers være en sikker vinder! Her kan du opleve forsøg, selv deltage i forsøg, og lære om hvordan videnskaben har udviklet sig gennem tiden. Du vil bevæge dig rundt i en park med både indendøres- og udendøres aktiviteter, og er helt sikkert et besøg værd.

Nogle af seværdighederne er mere kendte end andre. Derfor er der også attraktioner med flere besøgende end andre. Undersøg derfor selv lidt, hvad der kan være relevant og forsvarligt i forhold til din familie. De mindre besøgte seværdigheder, kan sagtens anbefales – og husk på, jo færre andre der er, desto mere plads er der til dig og din familie. Hvis du er i tvivl om, hvordan du kan overnatte i Danmark, kan du læse mere om det her

Skrevet af Julie Hölck Østergaard d. 23-06-2020 i Fritid, Tweens og teens