Historien bag stiletter – de er elsket og hadet

stiletter historie plateau højhælede kvinder

Tro det eller lad vær, men stiletter har ikke altid været forbeholdt kvinder. I 1600-tallet var det adellige mænd som bar stiletter, da det var et symbol på magt og loyalitet. Faktisk ser man ofte malerier af datidens adelige iført en kappe og højhælede sko.

De ofte ret upraktiske sko har faktisk været en del af den højeste mode i over 400 år. I de første mange århundreder var det kun folk i det finere borgerskab, som bar stiletter. Som tiden har ændret sig, har stiletten fundet plads i mange kvinders klædeskab i dag, uanset socialt lag.

Roger Vivier

Stilethælen som vi kender den i dag, blev i 1950’erne skabt af designeren Roger Vivier. Hælen blev lavet i jern i stedet for træ, så den kunne bære belastningen. Desuden blev hælen også tyndere og højere. Marilyn Monroe var en af de første som bar et par stiletter designet af Roger Vivier. Stiletten blev enorm populær blandt kvinder og alle kvinder, med penge, ejede et par stilletter af Roger Vivier.

Sex and the City

Samantha Jones, Charlotte York, Miranda Hobbes og Carrie Bradshaw gjorde det uundværlig for kvinder ikke at eje et par Jimmy Choos eller er par Manolo Blahnik i 00’erne. Igennem tv-serien Sex and the City blev stiletter, specielt designet af Jimmy Choo eller Manolo Blahnik, et symbol på kvinders selvstændighed. I takt med seriens popularitet og skoenes, er et par stiletter stadig i dag et symbol på en ihærdig, hårdt arbejdende kvinde, som værner om sin selvstændighed. Dog, har sneakers også fundet plads i mange kvinders klædeskab i dag. Stiletter er sjælden komfortable at have på i mange timer, derfor prioriterer flere kvinder komfort over look’et af stiletter.

Liljesko

Liljefødder eller fodbinding blev forbudt i Kina i 1912. Det var en tradition i Kina i mange år, at piger fik deres fødder bundet inden de ramte puberteten. Faktisk allerede omkring syvårsalderen fik unge piger bundet deres fødder ind, så de havde den ideelle fodstørrelse på 7,5 centimeter. Det var en meget smertefuld proces, men det gjorde, at kvinderne var mere gifteværdige, samtidig med at det symboliserede kvindelighed, skønhed og social status. Fattige kvinder arbejdere var ikke i stand til at få deres fødder bundet, da de skulle være i stand til at være mobile, hvilket fodbinding forhindrede mange kvinder i at være. Heldigvis blev denne tradition forbudt, da det havde konsekvenser for de kvinder som fik bundet deres fødder, faktisk var der mange af dem som aldrig blev helt mobile på grund af det.

McQueen og Westwood

Alexander McQueen designede i 2010 de opsigtvækkende 20 centimeter høje Armadillo-hæle. Skoene blev designet udelukkende for catwalken, men Lady Gaga hoppede alligevel i de vilde sko på den røde løber.

Vivienne Westwood er kendt for at lave ekstravagante stiletter. I 1993 designede hun et par lilla stilletter på 23 centimeter. Stilletterne var så svære at gå i, at supermodellen Naomi Campbell faldt på catwalken iført stiletterne.

In or out

Stiletter er i nogle perioder hyppigere brugt end andre. Ofte er det en designer, en tv-serie eller kendte som gør stiletten in igen. Men vi kan vist roligt sige, at vi ikke går helt galt i byen med et par klassisk sorte stiletter i vores klædeskab.

Der hersker heller ingen tvivl om, at sneakers har fået en solid plads i kvinders klædeskab. Man kan måske gå så vidt at sige, at sneakers i dag nok nærmere er et symbol på kvinders selvstændighed, da kvinder er mere komfortable i dem og er mere mobile i sneakers. Hvad synes du?  

Skrevet af Josephine Maria Møller d. 03-08-2021 i Tøj & mode