Hvilken type overgangsjakke er du?

bomberjakke quiltet jakke, frakke trenchcoat herre dame, teens, tweens, overtøj, forårsjakke, hvilken type, termojakke, facts

Der findes mange former for jakker, og det er vidt forskelligt hvilken type, der tiltaler hvem. Personlig stil kan have mange aspekter, krøller og udsving, det er det, der gør den personlig. Helt stereotypt forbindes nogle jakker med en bestemt type person. Det behøver dog ikke være 100% tilfældet for alle, men det kan dog have noget på sig. Læs med om de forskellige fordomme om overgangsjakker, og se om det er tilfældet.
Lidt viden skader jo aldrig, så der medfølger også lidt information, om de forskellige typer jakker.

Denimjakken:

Denimjakken er for cool-kids. Det føles cool at have den på, det ser cool ud, alt ved den er indbegrebet af cool.
Cool på den trendy måde, ligemeget hvilken form og farve den har. De findes både i lange og korte udgaver, i formsyede og oversize, i farvede, mønstrede og denimfarvede, med diverse detaljer eller i sin helt enkle form. Men ligemeget om den er lyserød, med perler, sten og blonder, så udstråler den stadig coolness.

Den første denimjakke blev lavet omkring år 1880, af grundlæggeren af Levi’s. Den blev lavet ca. ti år efter, at selv samme mand kreerede det første par jeans. Både jeans og denimjakken var på det tidspunkt beregnet som arbejdstøj, blandt andet til minearbejdere, jernbanearbejdere og cowboys – deraf navnet cowboytøj. Læs mere om Levi’s her.

Trenchcoaten:

Trenchcoaten er en meget klassisk og elegant jakke, som bæres af det kultiverede storbymenneske. Den kan nemt forbindes med den franske elegance, men de seneste år er den også blevet et stort hit i Skandinavien. I og med, at den trender herhjemme lige nu, vil man se flere forskellige typer i den. Dog vil den helt klassiske, lange, beigefarvede med stort revers og bælte i taljen, stadig være forbeholdt den klassiske, elegante type.
Jakken laves i dag i mange forskellige former og farver, som vil være dem, der ses på folk, der følger moden, men ikke normalt vil være typen i en trenchcoat.

Mange kender den klassiske beigefarvede trenchcoat, fra luksus brandet Burberry. Det hævdes at Thomas Burberry ligefrem står bag trenchcoaten, men det er dog usikkert. Men en ting der er sikker er, at han i 1879 opfandt det regn afvisende gabardine stof, som efterfølgende i stor stil blev brugt til fremstilling af disse jakker. De blev blandt andet produceret som regn/arbejdstøj, til de krigsførende i 1. verdenskrig.

Bomberjakken:

Bomberjakken forbindes med den street skatertype. Den er inspireret af militæret, og i 1970-1990 tog de unge britiske undergrundsgrupper den til sig. Den forbindes stadig, den dag i dag, med seje, lidt oprørske unge mennesker. Designeren Raf Simons, hvis far var militærmand, lavede i 2001 en kollektion med inspiration fra militæret. Derefter blev jakken endnu mere udbredt til folk med en street og hiphop inspireret stil.

Bomberjakken udspringer fra den helt gamle pilotjakke. I omkring 1917 blev pilotjakken til for, at holde krigspiloterne varme i de høje luftlag. Det er igen, ligesom med trenchcoaten, under 1. verdenskrig. Dengang var fly ikke lige så udviklede, som de er i dag, og der kunne det blive frygteligt koldt i cockpittet . Derfor havde dem, som sat i cockpittet brug for store, foret jakker. Jakken har fulgt udviklingen og i og med, at piloter i dag ikke har brug for varme jakker, er bomberjakker i dag ikke nødvendigvis særlig foret.

Den quiltede:

Udseendemæssigt er den lidt i samme boldgade som bomberjakken, dog med en masse syninger, som kan danne en form for mønster. Selvom den kan minde meget om bomberjakker, er det en helt anden type, vi forbinder med denne form for jakke.

Den quiltede jakke passer både til hipsteren og til de feminine. Hipstertypen vil ofte ses i en arbejdsinspireret jakke, med et enkelt, stringent quiltmønster. Det kunne være firkanter eller striber, og farverne vil ofte være armygrøn eller navyblå.
Denne form for jakke passer som sagt også, til den feminine type. I dette tilfælde, vil quiltningen have nogle lidt mere bløde former. Det kan være bølger eller cirkler. Det kunne være på et mønstret stof, eller et stof i en sart farve. Disse jakker kan være formsyede eller med et bælte/bånd i taljen, hvor imod hipster quilt jakken er mere firkantet i pasformen.

Mange kender de berømte Kansas termojakker, som i mange år er blevet brugt som arbejdstøj. De er, hvis ikke alene, så i hvertfald med i fronten af forløbere for de trendy quilt jakker, der i høj grad florere i modeverdenen i dag. Man kan fra det uddrage, at der må være noget praktik ved disse quiltede jakker. Deres overflade af polyester er lettere vandafvisende og let at rengøre. Det midterste lag af vatterings materiale gør den varm og afhængigt af foret, kan den blive endnu varmere, mere varmetransporterende eller andet.

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 20-04-2021 i Tøj & mode