Hvordan øger du din produktivitet og får mere gjort? Her er opskriften

Føler du, at der ikke er nok timer i et døgn? Har du tusind ting, du gerne vil nå, inden du lægger dig i seng igen? Så er du ikke den eneste! I en travl hverdag kan det være svært at nå alle de ting, vi gerne vil, her vil der faktisk nogle redskaber, du kan bruge, for at det lykkes. Vi skal oftest igennem opgaver som arbejde, lektielæsning, opgaveskrivning etc. for at have tid til det, vi rent faktisk har lyst til. Derfor er vi nødt til at se på et vigtigt aspekt for at øge produktiviteten; nemlig at øge dit fokus.
Vi kender det alle sammen, vi er dybt fokuserede med noget, og så ”ping!”. Det er telefonen, og vi er bare nødt til at se, hvad det er. Der røg fokus. Hvordan bevarer vi egentlig det her fokus?
En af de absolut største opfindere mestrede denne disciplin. Du har formentlig hørt om Thomas A. Edison, opfinderen af diktafonen og den elektriske glødelampe. Det gjorde han, da han låste sig ind på sit værelse i utallige timer. Thomas A. Edison siger, at kilden til fokus er at fokusere på én ting ad gangen. Hvor ofte gør vi endelig det?
“To do much clear thinking a person must arrange for regular periods of solitude when they can concentrate and indulge the imagination without distraction.”
– Thomas A. Edison
– Thomas A. Edison
“For at tænke meget klart må en person sørge for regelmæssige perioder med ensomhed, så de kan koncentrere sig og forkæle fantasien uden distraktion.”
Her kommer nogle forskellige forslag til, hvordan du kan øge dit fokus.
Du har, hvad der skal til
Kender du følelsen af at ”forsvinde” ind i noget? Forestil dig noget, du virkelig godt kan lide at lave. Det kan være at male, læse bøger, spille fodbold, ride eller en anden hobby eller fritidsaktivitet. Kender du så følelsen af, at tiden bare flyver afsted? Det sker, når vi holder intensiv fokus på lige præcis det, vi laver. Når du læser en bog, og siderne bare forvinder, er det fordi alt fokus ligger på en ting; at læse. Det kan vi også bruge, når vi skal få ting gjort. Har du en opgave, der skal skrives til i morgen? Gå bare i gang med at skrive, selvom det måske ikke starter så godt. Lad dig selv forsvinde ind i opgaven, og du vil lægge mærke til, at du pludselig har skrevet en hel del.
Fjern distraktioner
Vi tror ofte, at vi sagtens kan koncentrere os, når mobiltelefonen ligger ved siden af. Eller endda i lommen. Dog er det desværre mange gange ikke tilfældet. Når skærmen tændes på mobiltelefonen, eller når vi kan høre den vibrere, flyver vores fokus direkte over på mobiltelefonen. ”Hvem har skrevet?”, ”Er det vigtigt?”, ”Hvad er det, der er sket?”.
Vincent Hendricks, professor i filosofi og centerleder på Center for Information- og Boblestudier (CIBS) på Københavns Universitet, kalder dette fænomen for ”Pinball-effekten”. ”Pinball-effekten” giver en kognitiv diffusion; at hjernen bliver desorienteret. Hjernen kan helt enkelt ikke følge med, og det resulterer i tabt fokus. Løsningen på det er altså at fjerne mobiltelefonen eller lignende ting, der tager dit fokus. Du kan sætte telefonen på lydløs og helt udenfor rækkevidde. Hvis den ligger lige foran dig, bliver du nok fristet til at se, om der er sket noget spændende på den, hver gang du kigger op. Det absolut bedste er derfor bare at lade telefonen ligge i et andet rum. Så kan du roligt gå i gang med den opgave, du var i gang med og tjekke telefonen, når du er færdig.
Se ikke TV samtidigt med du laver skolearbejde eller andre opgaver
Det er meget fristende at multitaske, ikke? To ting på en gang, genialt! Nej, det er faktisk ikke sandt. Som fortalt i afsnittet ovenfor, så er hjernen ikke skabt til at kunne håndtere flere informationskilder samtidigt. Hjernen har bestemt ikke lyst til at fokusere på flere ting samtidigt. Forestil dig at du f.eks. sidder foran tv-skærmen og ser ”X-Factor” samtidigt med du prøver at læse op til morgendagens lektier eller møde. Hjernen kan kun fokusere på én af tingene. Hvad tror du den vælger at fokusere på? Det er rigtigt; på tv-skærmen, hvor der er fart og underholdning! Det bliver dermed meget svært at huske det, du er i gang med at læse. Prøv i stedet for at arbejde intensivt i 30 min, før du giver dig selv lov til at se tv. De intensive 30 min, vil gavne dig meget mere, end hvis du gjorde de to ting samtidigt. Der er heller ingen tvivl om, at det føles mere rart og mere afslappende at se tv, når du har gjort dig fortjent til det.
Få struktur på opgaverne
Nogle gange er det svært at holde fokus, fordi der simpelthen er så mange ting, der skal laves. Ofte skal alle tingene også gøres på samme tid. Det er følelsen af det i hvert fald. Men som nævnt før, er det meget nemmere at holde fokus, når man fokuserer på en ting. En god løsning til dette kan være at lave en to-do-liste. Start med de vigtigste ting, der skal klares. En to-do-liste kan hjælpe på flere ting. Både med at få samlet og struktureret tankerne, men også til at fokusere på en ting ad gangen. Nu kan du nemt starte med punkt nummer et på listen, og arbejde dig nedad. Husk dog, ikke at lave en alt for lang liste, så føles det pludselig uoverskueligt igen.
Husk at holde pauser
En anden rigtig god måde til at få flere ting gjort er at huske at holde mange pauser. Mennesket kan faktisk ikke holde fokus i så lang tid, som mange umiddelbart tror. Hvor længe vi kan holde fokus, er selvfølgelig forskelligt fra person til person. Det bedste du kan gøre, er at teste dig frem. Et godt sted at starte er ved den velkendte Pomodoro-teknik. Det er en simpel teknik, hvor du skal holde et intensivt fokus i 25 min, hvorefter du holder 5 min pause. Gentag proceduren et par gange, og hold derefter en lidt længere pause. Koncentration og fokus er noget, man kan blive bedre og bedre til. Med denne simple teknik får du bestemt mere gjort, bliver bedre til at holde fokus og kan dermed arbejde mere effektivt.
Glem ikke guleroden!
Når to-do-listen er færdig, opgaven skrevet og planlægningen forud for mødet er i orden, har du helt klart fortjent at slappe af. Find noget du virkelig godt kan lide, og brug det som motivation til at holde et godt fokus og få tingene gjort. Forestil dig inden du går i gang, hvor dejligt det bliver at have færdiggjort dagens opgaver, så du med god samvittighed kan slå fødderne op på tv-bordet, synke ned i sofaen og åbne krimibogen. Planlæg en lille gode til dig selv, der holder dig motiveret hele dagen. Hold et skarpt fokus, og kom tættere på guleroden.
Du kan godt! Husk på, at øvelse gør mester.