Hvordan påvirker farver os?

lilla, blå, grøn, gul, rød og orange, følelser, nuancer, farvesymbolik, hvilken betydning

Påvirker farver egentlig vores humør? Bliver man mere rolig af, at være i et blåt rum? Eller måske mere ophidset af, at være i et rødt rum? I mange år har folk dykket ned i spørgsmålet om, hvorvidt farver påvirker os, og i så fald, hvordan?

Farver har større indflydelse på os, end vi er klar over. Faktisk, har farver så stor en påvirkning, at man dekorere rum alt efter, hvad det skal bruges til. For eksempel et rum til kreativ udfoldelse vil gul være den helt optimale farve enten på møbler eller på væggen. De forskellige farver har hver deres effekt på os og på vores humør, uden vi faktisk helt er klar over det.

Blå

For eksempel skaber blå en følelse af ro, fred og stilhed. Vi mennesker har lettere ved at fokusere, når vi er omgivet af farven blå, netop på grund af dens rolige og fredelige effekt. Derfor er blå et godt valg til for eksempel mødelokaler eller steder designet til at holde workshops, fordi man derved generere ideer og er mere produktivt i et blåt rum. Da ens hjerne er naturlig afslappet og derfor hurtigere kan tænke kreativt.

Grøn

Grøn, derimod, forbinder vi oftest med natur, sundhed og sikkerhed. Grøn er nemt for øjet at fange og skaber harmoni. Faktisk siger man, at trætte øjne har det bedst, når de hviler på grønne farver, fordi grøn netop er så harmonisk.

Gul

Gul er en glad farve, som vi forbinder med optimisme, energi og kreativitet. Gul er opmærksomhedens farve, og det siges, at farven kan skærpe menneskets hukommelse og tankegang. Derfor er farven gul god til at bruge i rum, hvor kreativiteten er i fokus.

Rød

Rød er lidenskabens farve og får vores hjerte til at slå hurtigere. Rød står både for lidenskab og energi, men også magt og raseri. Rød frembringer mange følelser, fordi den er så dominerende. Det siges også, at rød vækker appetitten, derfor ser man ofte rød i kantiner eller i restauranter.

Orange

Orange er en fængende farve, ligesom rød. Den adskiller sig fra rød, da det siges at orange fremmer kommunikation, derfor gør orange sig egnet til rum, hvor man interagerer med andre. Desuden er orange en varm og munter farve, men den kan også noget andet. Det siges nemlig, at orange fremmer vores appetit, derfor ser man også mange kantiner eller køkkenområder i orange.

Lilla

Lilla er faktisk en speciel farve, fordi den igennem tiden har været virkelig svær og virkelig dyr at fremstille. Derfor er lilla også en royal farve, da det kun var overklassen, som havde råd til tekstiler i lilla. Af denne årsag er lilla forbundet med rigdom og loyalitet. Lilla er ofte vellidt af børn, hvilket gør den passende i skolemiljøer.

Vil du læse mere om, hvad du udstråler med de forskellige farver på tøjet? Så se lige her.

Skrevet af Josephine Maria Møller d. 03-12-2020 i Tøj & mode