Min drøm eller mine forældres?

Salgsassistent, kok, advokat eller noget helt fjerde?
Der er så mange forskellige muligheder til, hvad du kan blive! Alle har hver deres interesser og drømme, men samtidig er der også nogen, som går rastløse rundt. Enten fordi de ikke rigtig ved, hvad de vil med så mange muligheder, eller fordi de vil for mange ting.
Skal jeg bare vælge det, alle andre gør?
Adskillige, især unge føler, at der er så mange forskellige muligheder, at det er umuligt at vælge. Derfor er det for mange nemmest bare at følge strømmen. Følge med, hvad venneflokken gør. For så er beslutningen taget, der er ikke længere noget at bekymre sig om, og du kan være samme med dine venner. Det er bare ikke altid den bedste beslutning.
Har du det svært i skolen, eller er du skoletræt? Ved du stadig ikke, hvad du vil efter sommerferien? Alle dine venner tager på gymnasiet. Du er selv meget i tvivl, om hvad du skal gøre, men fordi du er meget i tvivl, ender du med at tage den ”nemme” løsning. Du ender på gymnasiet med dem, du kender, men du er stadig skoletræt. Det kan også være presset fra venneflokken. “Hvis du ikke vælger gymnasiet, bliver du ikke lige som os.” ” Man kan da ikke gå på andet end gymnasiet.”
Apropos pres, presset kommer nødvendigvis ikke fra venneflokken, men kan også komme fra familien. Stort set alle forældre går med drømmen om, at deres børn vil blive til noget stort en dag. Måske noget forældrene kan spejle sig i gennem deres børn. Derfor kan det også være svært for mange unge at vælge selv. Hvis det går imod forældrenes drøm, det de mener, børnene skulle blive. Din mor er advokat, og din far er læge, mens du selv egentlig bare drømmer om at blive tømrer og helst uden at kigge for meget i en bog. Dine søskende går måske mere i dine forældres retning. Din søster uddanner sig til psykolog, og din bror har aldrig været i tvivl om, at gymnasiet var den eneste vej. Nu står du som det sorte får, men du har virkelig ikke lyst til at tage på gymnasiet.
Unge bør have muligheden for frit at vælge hvilken uddannelse, de ønsker at få. Lige så meget som der er brug for de højtuddannede læger og advokater, har samfundet også brug for de kreative håndværkere. I Danmark kan der ikke undværes nogen af de uddannelser, der er mulighed for at tage.
Ikke bindende resten af livet
Det kan være utrolig svært at vælge, fordi der bliver tilbudt alverdens muligheder. Adskillige interesserer sig i mange forskellige erhverv, og er på den måde bange for at vælge forkert. Da der helst skal vælges rigtig første gang, da uddannelsesloftet også ligger pres på en.
Der er heldigvis utallige uddannelsesmuligheder, der er mange forskellige jobmuligheder i. I dagens Danmark, kan uddannelserne også bruges på forskellige måder, selvom du uddanner dig til en ting, er det ikke ens betydning med, at du behøver lave det samme hele livet.
Hvis der ikke færdiggøres en uddannelse, kan der altid tages en ny. Hvis du finder ud af, at det du har uddannet dig til, ikke lige er noget for dig. En uddannelse er aldrig spild, da du altid vil kunne bruge det, du har med i bagagen til et eller andet. Men uddannelsesloftet kan sætte en stopper for, at blive ved med at uddanne dig. Så hvis du er i tvivl, kan det være en god ide med et sabbatår.
Sabbatår?
Kan du virkelig ikke bestemme dig, eller har du bare ingen ide om, hvad du egentlig vil? Så er sabbatår en god mulighed. Sabbatår, også kaldt et fri år kan bruges til at finde sig selv, få erfaringer og blive klar til skolen igen. Det gode ved at vælge et sabbatår er, at året kan bruges på at vokse og blive det år ældre mentalt. Der er samtidig mulighed for at komme ud og prøve et eller flere forskellige erhverv, enten gennem arbejde eller også gennem forskellige praktiktyper.
Hvem ved, pludselig en morgen, vågner du op, og ved præcist hvad du vil!