Moden skifter, det gør stil ikke

hvilken stil skal jeg vælge, mode, fashion

Coco Chanel sagde engang: “Fashion changes, but style endures”. Oversat til dansk: “Mode forgår, men stil består”. Og det må man give hende ret i.

Det at finde sin egen tøjstil kan være svært, men det er fedt, når det sker. I dag er det vigtigere end nogensinde, at der er det nyeste og hotteste i skabet. I hvert fald hvis der skal følges den kultur, der bliver skabt på de sociale medier. Det er blandt andet blevet på grund af de mange influencere, som bliver sponsoreret af diverse mærker. De får det nyeste tøj gratis eller væsentligt billigere, for at reklamere for de forskellige mærker. Ved du ikke, hvad en influencer er, kan du læse mere om det her.
Det er en vigtig faktor at tænke på, når du ærgrer dig over, at du ikke selv kan være lige så updated.
Der skal løbes hurtigt, hvis du vil følge med den meget omskiftlige mode, og det kan være en dyr fornøjelse. Derfor er det en rigtig fed ting, hvis du har fundet din egen stil og udvælge hvilke nye trends, der er nødvendige for en at eje, og hvilke der ikke er.

Hvad vil det sige at have sin egen stil?

Det at have sin egen stil kan være flere ting. Det kan både være at man bejler til særlige former for farver, former eller materieler. Typisk vil ens stil også blive vurderet på, hvordan ens tøj er sammensat, og det er nok den sværeste del for mange.
Du kan, for lige at uddybe, have en stil der for eksempel:

– Er farvebetonet – en stil der primært vil bestå af pastelfarver, pangfarver eller neutrale farver.
– Har en masse print eller helt specielle print. Det kan være de feminine blomster, sejler striber eller rock band t-shirts.
– Består af oversize styles, meget lange overdele og stramme underdele. Grundlæggende forskellige former og længder, kombineret på forskellige måder.
– Du kan også have en stil, der fx. kan kendes på materialerne. Det kan være, du går i meget eksklusive materialer, som uld og silke. Det kan også være materialer med tekstur, eller styles der er sammensat af forskellige materialer.

Det at have sin egen stil behøver ikke betyde, at andre tydeligt kan associere de overstående ting til én. Du kan sagtens have en stil, som er sammensat af forskellige “typiske” stilarter. Du kan også have sin egen stil, som er skabt af items, du synes er flotte og sjove. Det behøver nødvendigvis ikke at hænge så meget sammen. Men i de fleste tilfælde vil der alligevel kunne ses en stil, da du typisk vil købe noget, der minder om det, du tidligere har været glad for.

Hvordan finder du din egen stil?

Det kan som sagt være svært at finde sin egen stil, og det kan tage lang tid.
De fleste har nok lidt en idé om, hvad de synes er flot, og typisk går efter det, når de shopper. Det at finde sin egen stil, går ud på flere ting end bare at købe tøj, du synes er flot. Vi ser i dagens Danmark en hel masse forskellige stilarter hver dag. Det ser vi på gaden, i fjernsynet, i butiksvinduer og på de sociale medier. Baseret på alle de input du konstant får, ses der formentlig også rigtig mange ting, som du synes er super fede. Men det betyder ikke, at det også passer godt til en selv.

Tøj kan mange ting. Det kan få en til at føle sig selvsikker, og det kan få en til at føle sig usikker, det kan skabe opmærksomhed, og det kan signalere forskellige ting om, den der bærer det. Blandt andet af disse grunde kan de færreste bare købe tøj, de synes er flot. Når det er sagt, så er det faktisk det bedste udgangspunkt for, at finde sin egen stil. For den vigtigste faktor er helt klart, at du selv synes, at tøjet er flot.
Pointen er, at finde sin helt egen stil – en sammensætning af, det tøj du synes er flot, og det du har det godt i det. Det skal både være noget, der matcher en indeni og udenpå.

De vigtigste ting du skal tænke på/gøre når du vil finde din egen stil:

 • Hvad synes jeg selv er det fedeste tøj
  Lad være med at tænk på hvad der er på mode lige nu og hvad dine venner går i, det er DIN stil og det er DIG der skal elske den
 • Prøv det af
  Køb eller lån det og prøv at gå med det i et stykke tid
 • Hvordan får det dig til at føle?
  Reflekter over om dit selvværd har ændret sig af, at du er begyndt at gå i dette tøj
 • Hvordan synes du, det ser ud på dig?
  Du kan have set tøjet på nok så mange andre og tænke at det var flot, men alle mennesker er forskellige. Derfor vil tøjet aldrig have det samme udtryk på to forskellige mennesker
 • Lad dig ikke slå ud
  Det er ikke et nederlag, at nogen ting ikke passer til dig. Det er lige så vigtigt at vide, hvad der ikke passer til en, som hvad der gør. Det gør det også nemmere at shoppe
 • Husk
  Husk hvilke farver du synes er pænest til dig, og hvilke pasformer du synes sidder bedst på din krop. Læg mærke til om det tøj du synes passer bedst til dig er feminint, street, klassisk, spraglet eller noget helt femte. Det er godt at vide nogenlunde, hvilken stilart der føles bedst tilpas.

Du kan teste dig selv og researche lidt rundt ved, at gå ind på en webshop som forhandler tøj. Det kunne, bare som et eksempel, være teenstyle 😉
Prøv at skråne ned igennem siderne med tøj og læg godt mærke til, hvilket tøj du bedst kan lide. Tænk over om der er en rød tråd i det tøj pågældende tøj. Er det en særlig stilart, nogle særlige silhuetter, nogle særlige mønstre eller farver.

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 21-01-2020 i Tøj & mode