Podcast og lydbøger – det nye sort
Du har nok, som de fleste andre, opdaget at podcast og lydbøger er blevet utrolig populært det seneste års tid. Men hvorfor er det lige, at vi skal vælge at lytte til vores bøger istedet for at læse dem? Og hvordan kan det være interessant, at bruge flere timer på at lytte til andre mennesker snakke ind i en mikrofon?
6 gode grunde
Vi har samlet 6 gode grunde til at vælge en podcast eller lydbog, fremfor musik eller fysiske bøger.
1. Inspiration
Hvis du ved bare lidt om podcasts, ved du også, at der er et hav af muligheder; podscasts til truecrime-elskere, til madeksperten, til den kloge, og til ens behov lige til den dag. Der findes altså podcasts på alverdens sprog og i alle genre. Derfor vil der med 99.9% sikkerhed, også være en podcast der falder i din smag og derved inspirerer dig!
2. Aldrig mere spildtid
I løbet af din dag, følger der en masse transporttid eller lignende med, hvor du normalt nok føler, at du spilder tiden lidt. Der er podcast og lydbøger også en perfekt ven at have ved hånden. Det er genialt, at du bare skal tage mobilen frem også trykke på play. Pludselig er busturen slet ikke så lang som normalt. Fordelen ved podcast er også, at hjernen kommer til at slappe af, fordi der egentlig kun skal fokuseres på at lytte efter, og på den måde kan det faktisk resultere i, at du vil opleve mere overskud, når du kommer hjem, fordi din hjerne lige har haft en pause.
3. Læring
Som sagt findes der alverdens podcast til enhvers interesse. Det vil også sige, at du ofte vil kunne finde noget, der interesserer dig, hvorpå der er fri mulighed for at udvide din egen horisont, og derved lære mere. Mange af de der står bag podcasts er journalister eller uddannede videnskabeligt, der har en eller anden form for baggrundsviden, for det de vælger at udtale sig om. Dog kan du også som “almindelig” person selv starte en podcast. Kravet er egentlig bare, at du skal have en enorm interesse for et emne og have en lyst til at videregive din viden til andre.
4. Underholdning
Udover, at du kan bruge podcast som læring, kan du også lytte til mere underholdende podcasts. Det kan være podcasts, hvor der bare snakkes om hverdagen, og hvad der sker i samfundet. Det kan være dilemmaer i hverdagen. For eksempel kan det være podcasts som “Her går det godt” eller “Mads og monopolet”, som ligger i toppen af danske underholdende podcasts.
5. Lyt istedet for at læse
Udover, at du kan bruge podcast og lydbøger i transportstiden, kan du også bruge det, mens du gør rent på værelset, lufter hunden, eller laver mad. Det er endnu en af fordelene ved, at du bare skal lytte, fremfor at prioritere tid i din hverdag på at sidde og læse. Det er også en fordel, hvis du har en roman for i skolen, så kan du vælge at lytte til den, og samtidig lave noget andet imens.
6. Angst
Podcast og lydbøger kan bruges i mange situationer, men lider du af angst, kan det være ekstra hjælpsomt. Det at lytte til rolige stemmer, kan have samme effekt på hjernen, som meditation. Podscast får jo hjernen til at slappe af, og det kan være nødvendigt eller et godt hjælpemiddel, hvis du har haft angstanfald, da det kan hjælpe med at få både vejrtrækningen og hjertebanken til at falde til ro igen efter et anfald.
Hvor kan jeg lytte?
De fleste lydbogstjenester skal der betales for. Her er Mofibo og Bookbeat et par gode bud. Hvis du ikke har en specifik bog i tankerne, kan eReolen også være en mulighed. EReolen er en gratis tjeneste, hvor du blot skal bruge dit biblioteks login.
Podcasts kan du ofte lytte til gratis. Det kan være platforme som eksempel Spotify og Google Podcasts. Er du ejer af en Iphone, kan du også vælge at bruge Apples egen Podcast.