Hvilken shorts-type er du?

shorts typer, denim, sweat, cargo, chino, batik, sorte, blå, brune, khaiki, to drenge i shorts, find din shorts stil

Én er behagelig og giver den optimale bevægelsesfrihed til en fysiskaktiv hverdag. Én er klassisk, slidstærk og oprindeligt opfundet til arbejderen, men er i dag allemandseje. Én er rå og perfekt til gode naturoplevelser, endda overlevelsesture i vildmarken. Den sidste er stilet og fantastisk til, når der skal drikkes vin på en yacht.
En buks er ikke bare en buks, ligeledes er et par shorts ikke bare et par shorts. Sommeren nærmer sig, hånd i hånd med shorts-sæsonen.

Ligesom så mange andre beklædningsdele anses bestemte former for shorts, som tilhørende bestemte grupper. Det kan være overklassen eller underklassen, de sporty, firstmovers etc. Dog kan de fleste shorts passe ind i hvilken som helst gruppe, afhængigt af hvad de bliver stylet med, og personen der bærer dem.
Her er lidt fakta om de forskellige shorts, som måske vil give en bevidsthed om, hvilke “shorts-gruppe” du tilhører – men naturligvis definere et par shorts ikke et helt menneske, og dets plads i verden.

Sweat shorts

Under corona-epidemien er sweat materialet blevet en integreret del af manges hverdagsuniform. Det er en ting, (som beskrevet i andre blogindlæg) der ofte sker, når lande gennemgår kriser. Da corona-krisen stadig raser, vil det behagelige sweat materiale formentligt følge os ind i sommeren.

Krisesituation eller ej, er sweat shorts en buks som er ganske ideel til de varme sommerdage. De er primært lavet i et løst fit, så der kan komme luft ind af buksebenet. Materialet er elastisk og åndbart, det giver en stor grad af bevægelsesfrihed. De fås i forskellige designs, men har ofte det tilfælles, at de er ret sporty af udseende.

Den sporty-stil har fået et enormt indtog i modeverdenen de seneste år, i takt med at det er blevet trendy at have en aktiv livstil. De seneste år er det blevet tydeligt i sommermoden, i form af de tætsiddende korte træningsbukser. Både modebrands og high-end sportsbrand har også haft flere sweat shorts i deres S/S kollektioner de sidste par år, og mon ikke denne buks får sit helt store gennembrud denne sommer.

Denim shorts

Denimbuksen har ophav i de hårde arbejdsmiljøer, såsom minearbejde. De er også kendt som cowboybukser, hvilket skyldes, at de er blevet brugt flittigt af cowboys. Disse to grupper har/havde det tilfældes, at deres bukser var udsat for megen slid i løbet af dagen. Derfor blev denim opfundet, som det mest slidstærke materiale på markedet.

På trods af at der hverken er minearbejdere eller cowboys i Danmark, er det stadig en ekstremt praktisk buks. Den kan klare adskillige fodboldkampe i skolegården, styrt på rulleskøjter og kravlen i træer. Det kan den fordi, at den har en yderst stor slidstyrke. Slidstyrken er nok materialets mest anerkende egenskab, men den rummer mange flere. Lige præcis derfor er det blevet en kvalitet, som stort set hele verdens befolkning har taget til sig. Det er ikke muligt i dag, at sætte brugeren af denimshorts i en bestemt gruppe – for det er en buks, der er blevet allemandseje.

Cargo shorts

Disse shorts er kendt for deres rå, militærlignende look. De har to store firkantede lommer på hvert bukseben, nogle har flere. De fås i alle længder, men lige præcis cargo shorts går max til under knæet. De findes både med og uden et bælte i taljen, men altid med gylp- og knaplukning fortil. Benene er med vidde eller poseeffekt, så de ikke sidder indtil låret. De er ofte i farverne armygrøn, sand, beige eller brun. Det er igen med inspiration fra det militante. De er super fede og rå, både til drenge og piger.

Det er ikke for sjov, at cargo buksen ligner en militær buks, for det er den faktisk. Buksen er designet til hårde, lange udendørs aktiviteter. De er nemme at bevæge sig i, slidstærke og der kan opbevares en del i de store lommer. De bruges i dag ofte af friluftsmennesker, jagere, fiskere, vandrere og lignende. Men det er også blevet en modebuks, særligt for det yngre segment. Nogle vil mene, at det primært, for ikke at sige udelukkende er for det yngre segment.

I USA var der for ca. 5 år tilbage en stor debat om lige præcis cargo buksen. Nogle golfklubber bandlyste den, og det blev af modejournalister kaldt “en skændsel”, hvis mænd over 21 år gik med den.
Det komme sig nok af, at buksens hovedformål fra starten har været funktionalitet. Derfor har den haft lidt svært ved, at slå rigtigt igennem på modescenen. Men i Danmark er det sporty-look de seneste år blevet integreret i modeverdenen, i takt med danskernes større bevidsthed om motion og sundhed. Derfor kan de roligt tages på her, uden frygt for at blive smidt ud af golfklubber eller få modepolitiet på nakken.

Chino shorts

Disse shorts minder utroligt meget om cargo shorts, og så alligevel ikke. Chino buksen er mere enkel og stilren. Den har typisk skrålommer fortil, og paspolerede lommer bagtil. De har som cargo shorts også gylp- og knaplukning. De fås i forskellige længder, men ses oftest i en længde der stopper lige over knæet. Det kan variere lidt, om de er løse i benene eller ej. En klassisk kort chino buks går lidt ind i slutningen af benet, men det skifter som alt andet med moden. Chinoen startede ud i naturfarver, men kan i dag fås i alle farver. Før i tiden skulle de kunne camouflerer vedkommende, der bar dem, i dag har de fået en anden funktion.

Chinos er ligesom cargo buksen oprindeligt en militærbuks. Til militært brug blev de lavet i twill, som er et tykt bomuldsmateriale. De kunne tåle meget slid, holde på varmen og i en vis grad afvise regn. I dag laves de i mange forskellige kvaliteter, da de jo ikke skal kunne holde til, helt så meget til hverdagsbrug.

Faktisk anses chino som værende en lidt fin buks den dag i dag. Du ser ofte sejlere med disse former for shorts, og generelt lidt mere velhavende mennesker. Det er også en pæn og enkel buks, som klæder stort set alle.

Find et bredt udvalg af shorts til både drenge og shorts til piger.

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 14-05-2021 i Tøj & mode