Sjove fakta om beklædningsdele

tøj beklædningsdele, funktionel, mode, fun facts, skjorte knapper, saddleback, herrelukning eller damelukning, lommeklud, dunjakke

Bliv klogere på hvorfor beklædningsdele har de detaljer, de har, og hvilken funktion de er beregnet til. Godt design indebærer nemlig mere, end blot et flot slutresultat. Der er en dybere mening med, hvorfor detaljerne ser ud, som de gør. Ofte er der også en praktisk begrundelse for, at elementer eller hele produkter ser ud, som de gør. Tøj er blevet brugt i mange mange år, og i lige så mange år er det blevet forbedret. Derfor er der i dag langt flere praktiske detaljer på det, end man lige går og tror.

Hvorfor er det nederste knaphul på en skjorte vandret?

Det nederste knaphul bliver udsat for allermest slitage, fordi skjorten puttes ned i bukserne. Eller fordi skjorten måske sidder lidt tættere på kroppen der, da man benytter et bælte eller er bredere over hofterne end resten af overkroppen. Den nederste knap er altså udsat for mere bevægelse end de resterende knapper, og derfor er det godt, at den kan bevæge sig vandret frem og tilbage.

Hvad er en saddleback?

En saddleback stammer, som man kan tyde af ordet, fra rideverdenen. Nok nærmere fra cowboyerne, som altså red i jeans. Deraf kommer også navnet cowboybukser. En saddleback er en skæring på det bagerste stykke af en buks – typisk på den øverste del af numsen.

I dag er ridebukser ikke længere en bomulds cowboybuks, men de har stadig saddlebacks. Saddlebacks er ofte i et andet materiale end resten af buksen, fordi den skal gøre, at det er nemmere at sidde fast på sadlen.

Forskellen på en herre- og damelukning:

Det er måske ikke noget, der bliver tænkt så meget over, men herre og dame/ drenge og pige tøj lukkes forskelligt. Dametøj lukkes højre over og herretøj venstre over. Det er udelukkende for at kunne kende forskel, at det er sådan.

Hvis det kan være svært at huske, hvilken lukning der er til herren, og hvilken en der tilhører damen. Kan du følge denne gamle huskeregel: Kvinden sidder på passagersædet og tager sikkerhedsselen på fra højre side, og manden sidder på førersædet og tager sikkerhedsselen på venstre over.
Det er en huskeregel, som ikke helt stemmer overens med den tid, vi lever i nu, men den kan forhåbentligt stadig hjælpe nogle.

Hvad er formålet med en lommeklud?

En lommeklud var oprindeligt lavet af bomuld. Kvindernes havde typisk lidt blonder eller brodering på, mens mændenes var helt enkle. De blev brugt til at tørre øjne eller næse og blev i første omgang kun båret af det pæne borgerskab. Senere blev det brugt som duft-frisker, hvor det blev påført på huden, som en slags parfume.
I dag vil de typisk være siddende i brystlommen på en herrehabit. De bliver i højere grad brugt som accessories i dag, end som en genstand med en praktisk funktion.

Dunjakken er opfundet af en fritidsfisker

Følelsen af, at tage en dyne på inden man går ud af døren, fuldstændigt isoleret fra kulden, kan man bevæge sig udenfor i vintermånederne. Dunjakken er en genial opfindelse, som i modeverdenen dukker op igen og igen. Som så mange andre modeitems blev dunjakken til, for at afhjælpe et problem.

Dunjakken får sin oprindelse, i midten af 1930’erne. En fisker ved navn Eddie Bauer har været tæt på at miste livet under en fisketur, på grund af kulde. De bar nemlig dengang uldfrakker, og de blev drivvåde under fisketurene. Fiskeren havde brug for en vandtæt jakke, som han kunne holde varmen i, men som også var åndbar. Fiskerens onkel havde været en del af den russiske hær, under den russisk.-japanske krig. Han havde fortalt om, hvordan han overlevede den bidende kulde, ved at bære dun-undertøj. Det satte tankerne i gang hos Bauer og gjorde, at han to år efter sin nærdødsoplevelse på havet, fik patent på verdens første dunjakke.

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 22-12-2020 i Tøj & mode