Terror – hvad skal jeg frygte?

angst, bange, terror, styrer frygten dig, angreb, gemme sig i hverdagen, terrorisme

Ordet terror kan bringe en frygt frem hos de fleste. Det er næsten et tabubelagt emne, for mange af os har ikke lyst til at bære rundt på de negative tanker til hverdag. Alligevel er der mange, der i hverdagen tænker over frygten for terror, og de lader sig begrænse i livet grundet denne frygt. Har vi så noget at frygte? Det vil vi forsøge at hjælpe dig med at forstå i dette indlæg. Ligeledes får du også gode råd til at slippe af med frygten, så du kan leve et lykkeligere liv.

Tryghed i Danmark

Du tænker sikkert, at hvis det kan ske i Nice, London, Madrid og Paris, så kan det også ske herhjemme. Eller så skal du ikke besøge de byer. Vi har efterhånden oplevet, at det kan ske alle mulige steder; i store og små byer verden over. Når vi ser helt uskyldige mennesker miste livet, så kan vi relatere til det, da det lige så vel kunne have været os. Og det er helt almindeligt at have det sådan. For når vi kan relatere, skabes der en større tilknytning til hændelsen.

I de seneste to årtier har der været en større fokus på terror, hvilket ses af diverse tryghedsmålinger. Det ses, at flere af os er utrygge i hverdagen. Målinger fra tryghed.dk viser eksempelvis, frygten for terror er fordoblet på blot to år fra 2015 til 2017. Dog skal vi se på det fra en rationel vinkel, hvilket faktisk er ret fornuftigt. Vi kan i Danmark være taknemmelige for at PET – Politiets Efterretningstjeneste – døgnet rundt er på vagt efter potentielle terrortrusler. Det kan vi bruge for at berolige os selv, hvis vi frygter terror.

Fornuft vs. Følelser

Mennesket er skabt så intelligent, at når en fare opstår, går vi i en slags ”kæmp eller flygt”-tilstand. Det har sikret menneskets arts overlevelse igennem tiden. Med andre ord, så er det er smart, når der er en reel fare. Når vi tænker på en fare, aktiveres en anden del af hjernen, der styrer vores følelser. Det vil sige, at når vi – i dette tilfælde – tænker på terror, bliver vi bange, utrygge og lader os begrænse af frygten.

Her kommer en anden del af hjernen i spil. Nemlig den del, der gør, at vi kan tænke rationelt og dermed bruge vores fornuft. Hvis vi ikke formår at tænke rationelt, lader vi os styre og begrænse af frygten. Med andre ord: Alt det, vi ikke har lyst til. Hvis vi derimod formår at tænke rationelt, så holder vi frygten i skak og kan dermed leve vores liv, som vi gerne vil leve det.

Det er lettere sagt end gjort, tænker du måske. Og ja, det kan være svært. Vi er bare mennesker. Men faktisk kan man – som alt andet – træne sin fornuft.

Sådan styrer du din frygt

Først og fremmest er det vigtigt at acceptere, at uforudsigelighed er en del af livet. Uanset hvad, så kan vi ikke kontrollere alt. Du kan spørge dig selv følgende:

  • Fører min frygt til en uhensigtsmæssig adfærd?
  • Hvis ja, hvad er konsekvenserne af min adfærd?
  • Hvad kan jeg gøre i stedet?

Påmind dig selv om, at det er helt normalt som menneske at blive bange, når man hører om diverse frygtelige hændelser i medierne. Berolig dig selv ved, at Politiet og Politiets Efterretningstjeneste gør alt, hvad der står i deres magt for at forhindre terrorangreb i Danmark. Du kan også forsøge at:

  • Tale med en nær ven eller familiemedlem, der kan hjælpe dig med at realitetsafstemme, så din frygt nedbringes.
  • Undgå stressede situationer, hvis du ofte bliver overvældet af din frygt.
  • Prøve meditation for at berolige dit nervesystem. Tag en dyb indånding i pressede situationer eller når du kan mærke, at frygten sniger sig på.

Hvis du har svært ved at styre din frygt, kan det også være en hjælp at begrænse din egen eksponering for nyhedsstrømmen med voldsomme hændelser rundtomkring i verden.

For at komme af med en irrationel frygt i hverdagen, handler det i sidste ende om én ting. Nemlig at træffe en beslutning om, at du ikke vil lade dig styre af din frygt. Forsøg derfor at leve dit liv så normalt som muligt.

Skrevet af Kamilla d. 27-05-2021 i Tweens og teens