VERDENS BEDSTE BUKSER

Alle har et par. Mindst. Og de er nok den eneste beklædningsgenstand, man kan siges at have til fælles med både mor, mormor og sågar oldemor. Cowboybukser, jeans eller blue jeans er en af de mest langtidsholdbare modeklassikere overhovedet. De er verdens bedste bukser.

Man forbinder dem nok mest med Amerika, men oprindeligt stammer cowboybukserne fra Italien. Jeans er opkaldt efter den italienske havneby Genova og lavet i materialet jean. De blå bukser blev opfundet til brug for sømænd, der skulle bruge bukser, der kunne bæres såvel tørre som våde.

Den mest sejlivede og kendte myte om buksernes ophav er dog historien om tyske Levi Strauss, der forlod sit hjemland for at søge lykken i de californiske guldminer i USA. Her gjorde han den italienske ide til sin egen. Han importerede stoffet denim, fra den franske by Nimes (deraf navnet) og skabte i 1873 sine første slidstærke denimbukser med masser af lommer og nitter til guldgraverne. Han tog patent på modellen, der til dato er den mest populære cowboybuks, og navngav den Levi 501.

1880erne – 1930erne: arbejdsbukser
 Levi Strauss udvikler jeans som arbejdsbukser til guldminearbejderne i Californien og tager patent på sine berømte 501-jeans. Levis arbejdsbukser bliver brugt til udendørsarbejde og i landbruget. I 1930erne kommer westernfilm med cowboys, der bærer jeans, for alvor på banen og bukserne bliver hurtigt eftertragtede.
1940erne: krigsbukser 
Efterspørgslen efter jeans bliver så stor, at man indfører restriktioner på, hvem, der må købe dem. Der er derfor fortrinsvis mennesker beskæftiget i den amerikanske krigsindustri, under Anden Verdenskrig (1939-1945), der bruger jeans. Jeans er en del af den amerikanske hærs udrustning. 
Jeans kommer derfor til Europa gennem de udstationerede amerikanske tropper og bliver efter krigens afslutning mere og mere populære, især blandt unge.
1950erne: rebelbukser
 Jeans bliver et mere almindeligt syn som fritidsbeklædning blandt unge af begge køn, selvom det vækker forargelse, at kvinder går i mandebukser med lynlås foran. Unge filmstjerner som Marlon Brando og James Dean gør cowboybuskerne til symbol for socialt oprør og antiborgerlighed. Med Elvis bliver cowboybuskerne også symbol for rock og sex. Flere skoler i USA forbyder deres elever at gå i cowboybukser.
1960erne: aktivistbukser
 Cowboybukserne bruges af ungdomskulturen som led i et oprør mod forældrenes normer. Bukserne bliver symbol på modsætningerne gammel/ung, konformist/ikke-konformist og er en slags uniform for studenteraktivister og de første hippier i 1960erne. Bukserne får svaj og broderi.
1970erne: allemandsbukser
Cowboybukserne vinder gradvist indpas som fritidstøj hos, alle uanset alder, køn og social status. Modellerne og mærkerne blev mange og mere modeprægede, fx med cigaretben, kassebuksefacon og gulerodsfacon. Cowboymoden udtrykker en afslappet holdning og breder sig til andre beklædningsdele: jakker, nederdele, shorts, skjorter og hatte.
1980erne: designerbukser
Cowboybukser bliver højeste mode. Stilen udvikler sig til det slidte og forvaskede udseende (stone washed denim) og modellen med ultrasmalle ben. Berømte designere fra store modehuse begynder at lave deres egne versioner af cowboybukser. Markedet udvider sig og er ikke længere kun domineret af Levi, Wrangler og Lee fra 1970erne, men får selskab af Armani, Versace, Gucci med flere.
1990erne: hængerøvsbukser 
Baggy jeans kommer frem i USA. Rygtet siger, at tendensen opstår i de amerikanske fængsler, hvor indsatte skal aflevere deres bælter, så de ikke kan hænge sig i dem eller bruge dem som våben. Baggy jeans bliver hip-hop-kulturens varemærke og modsætningen til 1980ernes stramme jeans. Stilen har siden spredt sig og er stadig populær blandt mange.

TIPS TIL 
TWEEN-JEANS
Blandt tweens er det drengene, der er de største brugere af jeans. En af de mest populære bukser lige nu er:
Big twister fra Hound, for eksempel som knickers til sommerbrug. Baggy bukser med lange spidse baglommer og hvidt Hound emblem bagpå og hvide stiksyninger, kraftig synlig lynlås og lange forlommer.

Jeans på dansk
Den danske version af navnet jeans – cowboybukser – opstod, fordi vi importerede bukserne lige efter Anden Verdenskrig, hvor Amerikas ikonstatus var på sit højeste og hvor cowbyfilmene, de såkaldte Hollywood-westerns, myldrede med helte i jeans.

VIDSTE DU ….
– at i 1960 kunne man kun købe cowboybukser i én eneste forretning i hele Europa. Den lå i London, England.
– at man i 2000 fandt et par cowboybukser fra 1888 i en forladt mine i USA. De blev solgt på eBay for 46.532 dollars.

Skrevet af umame d. 23-05-2012 i Tøj & mode