Få et mere miljøbevidst tøjskab

bæredygtighed, garderobe, tøj, fashion, klædeskab, flere sæt, genbrug, nyt liv til tøjet, skab, miljø, ryd op, ryd ud

Det kan være svært både at elske tøj, og vores klode på samme tid. Ikke desto mindre, kan de to ting godt kombineres.
Mange kender det, de nye fede styles vælter frem på skærmen, mens den dårlige samvittighed puster en i nakken. Det er ikke let at holde af tøj og mode, og være bevidst om, at det er en skadende ressource for vores klode. Men tøj er en identitetsmarkør, en måde at udtrykke kreativitet og personlighed. Mode, tøj og stil, har en enormt stor betydning for mange mennesker. Ligeledes har miljøet og den klode alle ønsker, bliver vedligeholdt bedst muligt. Derfor MÅ de ting kombineres, her kommer nogle bud på hvordan.

Skab overblik:

Boomer klædeskabet med tøj, så er det en idé at få kigget på, hvilket tøj der er i brug. Opbevar det “dvælende” tøj et andet sted, end i garderoben. Det giver en langt større overskuelighed.

Så snart der er overblik i garderoben, er det lettere at sammensætte tøjet. Der gemmer sig garanteret et hav af sæt, fantasien aldrig har givet lov til at kombinere før.
Når klædeskabet er blevet skåret ind til benet, hænger ynglings-tøjet tilbage. Lad det være en guideline til, hvilket tøj der fremover skal ind i garderoben. Måske mangler der lige ét style, som vil binde flere sæt smukt sammen. Måske hænger der udelukket blomsterprint, uldprodukter eller joggingsæt tilbage. Så er det formenligt en stor del af garderobeejerens personlige stil, og styles der vil være gode at investere i. Er der røget tre ubrugte kjoler med zebraprint til genbrug, så er det nok ikke nødvendigt af købe flere af dem.
Hvis det tilbageværende udvalg af forskellige silhuetter, farver og materialer er småt, så overvej om det skal udvides. Det giver flere muligheder for, at få tøjet brugt på forskellige måder. Men igen, vælg tøj med kvalitet så meget som muligt, så du kan have dine favorit styles i længere tid.

Lav et outfit-bibliotek:

Selvom det måske virker mærkeligt, så kan en oprydning i tøjskabet, give følelsen af langt flere muligheder. Tøjkriserne vil blive mindre og glæden for det tøj, der hænger tilbage vil blive større. Sættes der pris på den nye overskuelighed, vil tøjkøbene fremover blive mere velovervejede.

Et outfit-bibliotek kan på forhånd afhjælpe mange tøjkriser. Det kræver lidt tid, men tid der kan ligges på dage uden planer. Den tid spares på dage, hvor en spontan aftale er opstået eller tiden bare er mindre.
Det går ud på, at der af indholdet i klædeskabet, laves forskellige sæt. For eksempel ved at tage en overdel, og prøve alle underdele til. Når der kommer matches, kan en blazer, smykker eller sko tilføjes. Pointen er, at der til slut vil være et helt nyt outfit, som forhåbentligt vil blive brugt flittigt fremover. Det tages der et billede af, som gemmes i en dertil oprettet mappe på mobilen. Efterfølgende fortsættes jagten efter fede sæt, der kan fx komme mange ud af én ynglings-trøje. Til sidst vil der, hvis alt går vel, være opstået et ganske stort udvalg af sæt. Sæt der nu ikke kræver fremtidige frustrerende timer foran spejlet, men blot et hurtigt kig på telefonen.

På denne måde bliver tøjet der allerede hænger i garderoben, bedst udnyttet. Her vil det også blive tydeligt, hvis der er styles, der mangler.

Køb ikke tøj der kun måske kommer i brug:

Der er flere faktorer, der gør, at tøj der ikke kan bruges med det samme, ikke skal købes eller gemmes. Det er altså en dårlig beslutning, at købe et par bukser, som passer, når der er røget et par kilo. Moden skifter, nye livsfaser indtræder, kroppen ændre sig fysisk og bliver muligvis aldrig som før. Derfor er tøj, der blev købt for et år tilbage, ikke altid lige så interessant et år efter. Der kan være nok så mange gode intentioner forbundet med et køb af denne slags, men de bliver sjældent indfriet.

Det skaber tøjspild og fejlkøb, hvilken ingen vinder på. Hvis det virkelig er et item, der skal have en chance, så send det til en skrædder. Få det lagt ind, ud, op eller hvad end det har brug for.
Køb generelt velovervejet og tænk gerne over, om det passer med de styles, der hænger hjemme på tøjbøjlen. Hvis du på nogen måde er i tvivl om, hvordan man sammensætter tøj på nettet, kan du blive klogere her.

Skrevet af Anna-Sofie Dall Johansen d. 04-03-2021 i Bæredygtighed, Tøj & mode