Konfirmation eller nonfirmation
Konfirmation eller konfirmation? Det er et stort spørgsmål. Mange bliver konfirmeret, fordi deres kammerater gør. Det er for mange en selvfølge at blive konfirmeret, ligemeget hvilket forhold der er til den kristne tro. Det er også helt i orden. Tankerne omkring ens holdning til tro, kommer for mange lidt senere i livet.
Dem der vælger ikke at blive konfirmeret på traditionel vis, har ofte gjort sig flere overvejelser end størstedelen af dem der bliver konfirmeret.
Det er altid en god idé at overveje de valg, der skal tages. Konfirmationen er på en måde forudbestemt for mange danske unge, fordi det er en dansk tradition. Men er det ikke noget du har lyst til, skal du sige det fra.
Det er som sagt en god idé at undersøge, hvad det egentligt er, du siger ja til i kirken. Det kan du gøre selv, men du kan også blive klogere på det i løbet af konfirmations forberedelsen. Den består af undervisningen fra en præst. Vil tankegangen allerede nu være naturligt skeptisk overfor ritualet, vil du formentlig blive be- eller afkræftet om beslutningen under denne undervisning. Konfirmation eller nonfirmation – valget er dit…
Du skal ikke blive konfirmeret, fordi alle fra klassen gør det, hvis mavefornemmelse siger, det ikke er rigtigt for en. Så lad være. Det er kun sundt at træffe valg om sin tro og tænke over den. Du skal ikke nødvendigvis have en anden tro for ikke at blive konfirmeret. Du kan også lade være, hvis du bare ikke føler begrundelserne bag ritualet stemmer overens med ens overbevisning.
Intet pres
Det er som sagt fornuftigt at sætte sig ind i troen og finde ud af, hvor du selv står, men det er tidligt at tage stilling til allerede i konfirmations alderen. Det kan det i hvert fald være for nogle. Der er ingen skam i at blive konfirmeret, selvom du ikke helt kender sit standpunkt endnu.
Det med refleksioner omkring tro, den skal nok komme.
Der er altid mulighed for at snakke med en præst om konfirmationen, hvis der bliver nogen tvivl eller spørgsmål.
For rigtig mange danskere er det at blive konfirmeret ikke blot en hyggelig tradition. Det er en fest dag med gaver og god mad i selskab med sine nærmeste. Det er for mange familier helt okay at blive konfirmeret, fordi der i første omgang ønskes, at have sådan en dag med sine nære. Det kan selvfølgelig være forskelligt fra familie til familie, og det kan drøftes, hvis man finder det nødvendigt.
Tror jeg nok til at blive konfirmeret?
Tro kan ikke måles og vejes. Det at tro på noget, kan sagtens hænge sammen med en skepsis. Det ligger lidt i ordet, tro. Du behøver heller ikke være enig i alt, hvad der står i biblen for at være troende.
Det er på ingen måde farligt at blive konfirmeret, selvom ens tro ikke føles er stærk. De fleste troende vil sige, at troen kommer og går. Den vil på nogle tidspunkter være stærkere end på andre. Af den grund vil det være ærgerligt at takke nej til konfirmationen, hvis du egentlig ved, at du har en tro på kristendommen. Der kan hurtig dannes tvivl om sin tro, hvis der ikke rigtig er tænkt på den. Igen så betyder det ikke, at den ikke er der, og det er i så fald ikke forkert at sige ja i kirken.
Hvad er en nonfirmation?
Vælges der at sige nej tak til konfirmationen og ikke bekræfte sin tro på Gud og kristendommen, er der andre muligheder. Den mest kendte af disse er nonfirmationen.
En nonfirmation bliver ofte fejret på samme måde som konfirmationen. Det kan for nogle være en sejr at have taget det valg, at de ikke vil være en del af den kristne tro. En bevidsthed om, at du er uenig i eller blot ikke tror på de ting, der står i biblen. Det er også værd at fejre. Og ligesom konfirmationer kan afholdes på forskellige måder, kan nonfirmationer også. Det er helt op til en selv.
Der kan også bare vælges at sige, at du ikke tror på den kristne tro og derfor ikke vil gøre noget ud af den dag, hvor andre ville fejre den. Det er i sidste ende helt op til det unge menneske.
Hvad gør jeg, hvis mine forældre er uenige med mit valg?
I nogle tilfælde ved mor og far bedst. De har mere livserfaring og formentlig mere viden. Derfor kan det være en udmærket idé at snakke med dem, hvis du går med en stor tvivl. Men der skal også huskes på, at det ikke er andre mennesker, der kan føle, hvad du føler indeni. Derfor er der kun en ting at gøre, hvis du kan mærke i kroppen, at det er forkert for dig. Så hold fast. Hvis du har en følelse af, at det bare ikke er noget for en, så stå fast ved det. Du skal ikke konfirmeres for andres skyld, det skal gøres, det hvis du selv føler for det.
Det kan godt være, at ens forældre vil synes, det er træls og måske ikke vil finansiere en nonfirmations fest eller andet. Men så må du tage det sure med det søde og huske dig selv på, at du har gjort det rigtige for dig selv.
Det er som sagt mere naturligt for danske unge at blive konfirmeret, fordi de ikke har tænkt så meget over det. Så har du virkelig overvejet situationen og taget en beslutning, så hold fast.
Hvis du nogensinde fortryder og får lyst til at blive konfirmeret, så er det altid en mulighed senere i livet.
Konfirmationstøj hos umame.dk
Umame.dk (tidligere teenstyle.dk) er den helt store webshop med et kæmpe udvalg af konfirmationtøj. Du kan kort sagt blive klædt på fra top til tå og fra inderst til yderst.
Klik dig hurtigt ind på det lækreste udvalg af konfirmationstøj:
Konfirmationstøj til drenge – Shop her
Konfirmationstøj til piger – Shop her