Skærmtid – sådan overvinder du din trang til mobilen

iphone, computer, ipad, skræmtid, mindre foran skærmen, sociale medier, teens, tweens, hjerner og skræm

Du kender det sikkert alt for godt. Du keder dig et kort øjeblik og tænker: ”Jeg skal bare liiige tjekke, om der er noget spændende.” Du griber mobilen op af lommen og åbner Facebook for lige at tjekke, om du har fået en notifikation. Eller åbner Instagram for lige at se, om der er kommet nogle nye spændende billeder op. Eller måske du har overset en Snap? Du tænker, at det bare lige skal tage to sekunder. Du skal bare lige være opdateret. Men før du ved af det, er der fløjet 10, 20 eller 45 minutter afsted, og du ender altid med at tænke: ”Hvor blev tiden af?”

Bare rolig, du er ikke den eneste, der har det sådan. Men hvad kan du gøre for at få mere ud af din tid? Faktisk behøver det ikke at være så svært at overvinde trangen til mobilen. Vi vil give dig 3 konkrete tips, du kan bruge i din hverdag, så du kan blive mere produktiv. 

Hvorfor er det så svært at lade mobilen være?

Det er et spørgsmål, mange stiller sig. I virkeligheden kan det forklares meget enkelt. Hver gang vi trykker os ind på et socialt medie, ser noget nyt eller får et ”like”, frigiver hjernen lykkemidlet dopamin. Dette signalstof skaber en lille, kortvarig belønning i hjernen, og derfor virker det så tilfredsstillende lige at tjekke diverse apps. Men da belønningen er meget kortvarig, er de sociale medier nemlig designet enormt smart. Det skal være nemt for os at scrolle sig igennem nyhedsfeedet – og få små skud af dopamin. Men hvis det er et lykkemiddel, er det så ikke godt for os?

Både og. Dopamin er det signalstof, der gør os glade – og det kan komme fra mange ting. Når vi spiser et godt stykke chokolade, frigives der dopamin i hjernen. Det samme sker, når du oplever tilfredsstillelsen efter en god løbetur. Du har sikkert også mærket en skøn følelse i kroppen, når du hører god musik. Eller hvad med de glade følelser i kroppen, du mærker, når du er forelsket? Det er alt sammen fordi, at hjernen frigiver dopamin.

Nøglen er balance

Ligesom med så meget andet godt i livet, så handler det om at finde en gylden middelvej. For selvom dopamin er godt, så er det vigtigt at være bevidst om, hvor den kommer fra. Med andre ord, om du får noget positivt eller negativt ud af det.

Derfor er det vigtigt at mærke efter, hvilken følelse du efterlades med. Hvis et tjek på mobilen giver dig en ro og glæde, så behøver du ikke at tænke for meget over det. Hvis du oplever det modsatte – nemlig at det ikke giver dig noget – så er det vigtigt, at du gør noget aktivt for at styre din trang til mobilen. Hvis det sidstnævnte er tilfældet, vil vi nedenfor give dig 3 råd, der gør det lettere for dig at lade mobilen ligge.

Efterlad mobilen i et andet rum

Du har sikkert prøvet at være dybt fokuseret på en opgave. Du har måske også mærket den fantastiske følelse af at være så opslugt af opgaven, at tiden fløj afsted. Det kan være, at du blev helt vildt produktiv. Følelsen er god. Men der skal ikke så meget til for at fjerne dit fokus. Specielt ikke, hvis mobilen ligger ved siden af dig.

Hjerneforskere har fundet ud af, at det tager ca. 20 minutter at komme i det såkaldte flow state – altså det ovennævnte stadie, hvor du er dybt fokuseret og hamrende produktiv.

Hvis du derfor lægger mobilen i et andet rum, gør du det nemmere for dig selv at være produktiv. Det bedste ved det er, at du dermed nemt selv bestemmer, hvornår du vil tjekke din mobil.

Notifikationer er synderen

Udover at Mark Zuckerberg og de øvrige folk bag Facebook, Instagram og Snapchat har gjort det nemt for os at blive hængende, når først vi har åbnet én – eller flere – af deres apps, så får de også os tilbage gang på gang.

Du er i gang med det, du har besluttet dig for, men en uskyldig vibration i lommen eller den oplyste skærm ved siden af dig lokker. Du skal liiige tjekke. Og bum – der røg fokus. Du skal herefter bruge mange minutter på at komme tilbage til den gode rytme, du lige havde skabt.

Lad os slå en tyk streg under, at der er intet galt i at tjekke sine sociale medier. Men der hvor det ofte går galt, er der vi lader vores hverdag styres af dem. Derfor kan du gøre livet nemmere for dig selv ved at slå notifikationer fra på dine apps. Dermed undgår du at blive forstyrret ufrivilligt, og du kan dermed selv bestemme, hvornår du har et behov for at tjekke dine sociale medier.

Slet dine sociale medier på mobilen

Det er den mere drastiske løsning, men den kan være god, hvis du har en klar intention om, at du ikke skal bruge så mange timer på mobilen, men alligevel har svært ved det. For når muligheden for at klikke sig ind på de sociale medier ikke ligger lige ved hånden, er det nemmere at lade være. Hjernen sender dig ikke signaler om at åbne app’en, og du bruger derfor din energi på noget andet.

Et alternativ af denne mulighed er, at du kan flytte dine sociale medier væk fra hjemmeskærmen, så du ikke konstant udsætter dig selv for fristelsen for at klikke.

Brug din sunde fornuft

Endnu en gang er det vigtigt at understrege, at du altid bare skal bruge din tid på det, der gør dig glad. Hvis det gør dig glad at tjekke din mobil, så gør det. Men når de sociale medier egentlig bare bliver en påmindelse om, hvad du mangler eller ikke har, så er det på tide at lave noget om. For det er vigtigt at huske, at du selv bestemmer, hvad du bruger din tid på.

Skrevet af Kamilla d. 12-05-2021 i Personlige indlæg, Tweens og teens